Dieta dla zdrowych zębów – jakie produkty warto spożywać, aby cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem



Dieta dla zdrowych zębów. Dowiedz się jak istotny wpływ ma dieta na zdrowie zębów, oraz które z produktów warto spożywać, aby cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.

Prawidłowo zbilansowana dieta jest szalenie ważna, ponieważ przyczynia się nie tylko do utrzymania dobrej formy i odpowiedniej masy ciała, ale także do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Bogactwo cennych składników dostarczanych z pożywieniem ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka, a umiejętnie dobrany jadłospis jest w stanie wpłynąć na kondycję organów, ciała, skóry włosów, paznokci a także… zębów! Warto wiedzieć, że tylko prawidłowe odżywianie w połączeniu z wizytami kontrolnymi u dentystów, odpowiednią higieną jamy ustnej jest w stanie zapewnić pełną ochronę i zdrowie naszych zębów.

Zęby tak jak cały nasz organizm potrzebują odpowiednich mikroelementów i witamin, żeby były bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dlatego tak ważna dla ich zdrowia jest odpowiednio „skrojona” dieta. Niezwykle istotne jest także unikanie lub ograniczenie pewnych grup pokarmów, które mogą osłabić nasze zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia.

– Prawidłowa dieta dla naszych zębów to zbiór nakazów i zakazów, które tworzą spójną całość. Ich przestrzeganie pozwoli nam, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny jamy ustnej oraz regularności wizyt w gabinecie stomatologicznym, zachować zęby w optymalnej formie – mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim tym zaleceniom.

Dieta zdrowych zębów

Stwierdzenie, że jesteś tym co jesz, zawiera w sobie wiele prawdy. Aby utrzymać nasze zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których są w dużej mierze zbudowane nasze zęby. Wapnia dostarczymy sobie poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, biały ser czy twaróg.

Jeśli nie przepadamy za ich smakiem, alternatywą są produkty roślinne – na przykład fasola, szpinak, szczypiorek czy migdały. Z kolei fluor uzyskamy, zajadając się m.in. orzechami, żółtymi serami, wątróbką czy soją. Oczywiście pomocna przy wchłanianiu powyższych mikroelementów będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację naszego szkliwa.

Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A. Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Produkty z dużą jej zawartością to owoce dzikiej róży, a z bardziej popularnych – czarna i czerwona porzeczka, kiwi czy truskawki.

Witamina A natomiast bierze udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych pozytywnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Znajdziemy jej najwięcej w marchwi, batatach, dyni, szpinaku i… sałacie rzymskiej.

Dostarczanie witamin i mikroelementów to jednak nie wszystko, co możemy zrobić, aby nasze zęby cieszyły się zdrowiem. W przyrodzie występuje wiele roślin naturalnie je czyszczących. Zbawienne dla dziąseł są warzywne „szczoteczki”, czyli surowe warzywa, takie jak marchew, kalarepa, rzodkiewka czy seler naciowy, które jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, a do tego ze względu na swoją twardość masują nasze dziąsła.

Wśród owoców największym sprzymierzeńcem zębów są jabłka. Powodują one wydzielanie śliny, która ma na nie zbawienny wpływ. Istnieją jednak także pokarmy nie będące sprzymierzeńcami zdrowych zębów.




Dobrze znani wrogowie jamy ustnej

Część z nich to produkty, których za wszelką cenę należy unikać. Zaliczamy do nich te charakteryzujące się dużą zawartością cukrów. Każdy z nas zna je doskonale. Pomimo tego bardzo często ignorujemy to, co potrafi być dla naszych zębów zabójcze. Największymi wrogami są napoje gazowane, izotoniki i wszystkie słodycze, a w szczególności te, które przywierają do naszych zębów.

Te dwie grupy pokarmów potrafią przez długi czas utrzymywać się na szkliwie, tworząc płytkę nazębną. Ponadto zawarty w nich cukier jest ulubioną pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Ich działanie sprzyja demineralizacji szkliwa. Jak się okazuje, równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe. Sytuację możemy dodatkowo pogorszyć, spożywając powyższe produkty w połączeniu z alkoholem, który wysusza jamę ustną i ogranicza produkcję śliny.

– Jest ona bardzo ważnym środkiem ochrony dla naszych zębów, gdyż chroni je przed działaniem kwasów i bakterii oraz przywraca prawidłowe pH. Poza tym znajdujące się w niej związki wapnia, fluoru oraz fosforany uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa – tłumaczy Markiewicz-Piotrowska.

Na słodyczach, kwaśnych potrawach i owocach oraz alkoholu lista szkodliwych pokarmów się jednak nie kończy. Bardzo niebezpieczne dla naszych zębów jest również jedzenie, które rozdrobnione w procesie żucia, potrafi utknąć pomiędzy zębami.

Śmiało można tutaj wymienić wszelkie przekąski, takie jak chipsy, chrupki czy słone paluszki, które wbite pomiędzy przestrzenie między zębami ulegają stopniowemu rozkładowi. Jak nietrudno zauważyć, powszechnie lubiane jedzenie potrafi być dla zębów zabójcze, a to jeszcze nie wszystko. Niektóre pokarmy i napoje mogą zniweczyć zabiegi estetyczne, które przeprowadzamy, aby nasze zęby lśniły bielą.

Silnie barwiące właściwości posiadają kawa, czarna herbata, owoce leśne, a w szczególności barwione napoje gazowane. Czy to oznacza, że należy z nich całkiem zrezygnować? Okazuje się, że niekoniecznie. Działanie trzech pierwszych z nich można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę po ich spożyciu.

Działanie kompleksowe

Jak widać, aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Nie należy jednak zapominać o tym, że to tylko połowa sukcesu. Równie ważna jest prawidłowa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty kontrolne u stomatologa.

Ekspert:


Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ