Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie



O jego leczniczych właściwościach pisał Konfucjusz, a malowidła przedstawiające tę roślinę znajdują się na ścianach piramidy Cheopsa. Niedźwiedzi, skalny, zwyczajny – czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego, intensywnego smaku, ale ma również niezwykle pozytywny wpływ na odporność organizmu. Z okazji Dnia Czosnku przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek i smakowite przepisy z tą wyrazistą rośliną w roli głównej.

Czosnek pojawia się w naszych kuchniach pod różnymi postaciami – subtelnych przypraw, dodatków do sosów lub też jako główny składnik konkretnych dań, np. zup. Wydaje się, że od kilku miesięcy chętniej komponujemy go z najróżniejszymi potrawami. Nic w tym dziwnego! W końcu czosnek ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Co więcej, przez wielu traktowany jest jako naturalny „antybiotyk”.

Niedźwiedzi czy zwyczajny

Istnieje kilka rodzajów jadalnego czosnku. Najpopularniejszą odmianą jest czosnek zwyczajny, którego rośliny osiągają wysokość nawet 150 centymetrów. W jednej cebuli znajduje się przeważnie od 4 do sześciu ząbków. Drugą bardzo dobrze znaną odmianą jest czosnek niedźwiedzi, który bardzo często stosowany jest jako sucha przyprawa. Oba gatunki działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo – warto o tym pamiętać w okresach, w których narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Korzystanie z dobroczynnych właściwości czosnku nie jest trudne – w końcu istnieje wiele możliwości wkomponowania go do dań obiadowych oraz przekąsek.




Masło czosnkowe i chlebki naan

Jednym ze smacznych i popularnych rozwiązań jest wypiekanie pieczywa czosnkowego, które posłuży nam za przekąskę lub dodatek do dań głównych. Rumiane, czosnkowe chlebki naan świetnie sprawdzą się z daniami z kuchni indyjskiej oraz wszelkimi daniami z ryżu lub z sałatkami. Z kolei aromatyczne masło czosnkowe świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa, a bardzo ciekawą propozycją jest podanie go z proziakami, czyli z mącznymi placuszkami, wywodzącymi się z Podkarpacia.

zobacz przepis: Chlebki naan

Czosnek w zupie andaluzyjskiej

Wielbiciele wyszukanych i bardziej finezyjnych dań nie mogą czuć się zawiedzeni. Istnieje wiele receptur na przepyszne, zdrowe i aromatyczne czosnkowe kremy. Z kolei zupą, która sprawdzi się nawet w cieplejsze miesiące jest andaluzyjska zimna zupa czosnkowa z dodatkiem migdałów.

zobacz przepis: Zupa andaluzyjska

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ