5 warzyw z największą ilością potasu



5 warzyw z największą ilością potasu. Potas jest jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni czy serca – dorosła osoba potrzebuje 4700 mg tego pierwiastka dziennie (w przypadku osób, które się stresują jest to aż 6000 mg w ciągu dnia). Na ratunek przychodzi nam 5 warzyw z największą ilością potasu.

Dlaczego jest tak ważny?

Potas jest elektrolitem, który ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu, gdyż od jego prawidłowej ilości i stężenia – zależy prawidłowe funkcjonowanie:

– układu nerwowego
– mięśni
– serca.

Aż 98% potasu znajduje się wewnątrz komórek, natomiast w przestrzeni pozakomórkowej (krew i płyny tkankowe) znajduje się tylko 2% całego ustrojowego potasu. Jego stężenie zależy od wielkości:

– podaży w diecie
– wydalania przez nerki i przewód pokarmowy.

Skutki niedoboru potasu.

Najważniejsze skutki zbyt małej ilości potasu w organizmie (hipokaliemia) to:

1. Nadciśnienie.

Co robi wiele osób z nadciśnieniem? Zażywa leki moczopędne (diuretyki). Działają one na nerki i zwiększają wydalanie z moczem – wody i elektrolitów (takich jak sód i potas). Ta grupa leków obniża więc nie tylko ciśnienie krwi, ale przy okazji również ilość tego pierwiastka.

2. Skurcze i osłabienie mięśni.

Pierwszym objawem niedoboru potasu jest zwykle ogólne osłabienie organizmu, a także towarzyszące mu skurcze, drętwienie, drżenie czy bóle mięśni. Zbyt mała ilość tego minerału nie pozwala mięśniom na szybkie odzyskiwanie energii, wywołując tym samym problemy z ich spięciami. Skurcze mięśni mogą występować szczególnie podczas wysiłku, wysokich temperatur czy w nocy (objawy mięśniowe przeważnie występują przy jednoczesnym niedoborze magnezu). Skurcze znikną, gdy zaczniemy spożywać więcej zielonych warzyw, a tym samym dostarczymy organizmowi więcej potasu.

3. Łaknienie cukru.

Wiele osób powtarza: „Cały czas jestem głodny. Zjem coś, a po godzinie znowu czuję głód. Jak mam sobie pomóc?”. Najlepszym sposobem jest zwiększenie podaży potasu i zdrowych tłuszczy. Do pokarmu możemy dodawać awokado czy namoczone orzechy. Wówczas głód i pragnienie np. czegoś słodkiego nie wrócą tak szybko.

4. Zaparcia.

Nasz układ pokarmowy może przesuwać pokarm za pomocą ruchów perystaltycznych, dzięki temu, że jest zbudowany m.in. z mięśniówki gładkiej. Komórki mięśni gładkich, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebują sprawnego przekaźnictwa nerwowego – co bez potasu nie jest możliwe. Właśnie dlatego pracę układu pokarmowego zaburza niedostateczna ilość tego elektrolitu. Skutkiem osłabienia perystaltyki może być zatrzymanie treści pokarmowej w jelitach, zaparcia, wzdęcia czy bóle brzucha.

5. Wysoki poziom insuliny.

Insulina jest silnym hormonem, który „wyciąga” z naszego ciała potas. Gdy poziom insuliny się podnosi – poziom tego pierwiastka spada. Dlatego zdrowa dieta dla cukrzyków powinna zawierać odpowiednie ilości potasu.

6. Zaburzenie pracy serca.

Potas jest jonem dodatnim, który reguluje funkcjonowanie mięśni, a przecież jednym z nich jest serce. Dlatego jego niedobór może skutkować zaburzeniem pracy serca. Serce może bić nierówno i niespokojnie – przyspiesza lub zatrzymuje swoją pracę. Niedobór potasu jest niebezpieczny dla życia, gdyż może być przyczyną kołatania czy arytmii. Aby „uspokoić” serce należy jeść dużo warzyw, które zawierają potas.

7. Stres i bezsenność.

Zdarza się, że kładziemy się spać, ale nie możemy usnąć lub budzimy się w środku nocy. Często też nie potrafimy przetrwać chwili bez denerwowania się – ciągle towarzyszy nam stres i rozdrażnienie. Przyczyną może być niedobór potasu, co wpływa negatywnie na kondycję komórek nerwowych i ich interakcje z komórkami mięśniowymi. Jeśli zwiększymy podaż potasu – poprawimy odporność na stres i jakość snu, a także zmniejszymy ilość przebudzeń.




5 warzyw z największą ilością potasu. W których warzywach znajduje się najwięcej potasu? Podajemy ilość potasu na kubek:

1. Liście buraka czerwonego – 1300mg.

Buraki pobierają najwięcej tego składnika spośród wszystkich – nawet o 30–40% więcej niż azotu. W polskiej kuchni liście młodych buraków są smakołykiem. Botwinę można jeść na surowo, można także wyciskać z niej sok. Inne sposoby to sałatki lub szejki.

2. Awokado – 975mg.

Połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado (30% więcej niż w bananach) wraz z kwasami omega-3 i kwasem oleinowym – pomoże nam obniżyć ciśnienie krwi. Owoce awokado są także źródłem magnezu czy kwasu foliowego. Warto dodać, że awokado jest liderem tzw. „czystej piętnastki”, czyli listy warzyw i owoców, które wchłaniają najmniej pestycydów.

3. Fasola Lima – 975mg.

Fasola Lima, która jest podobna do naszego bobu, zawiera najwięcej potasu wśród fasolowatych. Jej nasiona mają bogatą, kremową konsystencję i maślany smak. Odznaczają się wysoką zawartością żelaza, magnezu, kwasu foliowego czy błonnika, a niską – cukru i tłuszczu.

4. Szpinak – 839mg.

Potas w połączeniu z magnezem doskonale reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Obydwa te minerały zawarte są w szpinaku, dlatego powinny sięgać po niego osoby z nadciśnieniem czy nieregularną pracą serca. W warzywie tym znajdziemy także np. beta karoten, luteinę czy witaminę C.

5. Brukselka – 504mg.

Bogatym źródłem pierwiastków, które regulują pracę serca i ciśnienie krwi (wapń, magnez, potas) jest również brukselka. Dodatkowo zawiera m.in. beta-karoten, witaminę E, z grupy B, C, kwas foliowy, a także składniki czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

Aby zapewniać sobie na bieżąco odpowiednie ilości potasu – powinniśmy regularnie, co dzień spożywać warzywa, które go zawierają. Nie możemy zrobić „magazynu” – tzn. spożyć od razu np. 30 tys. mg potasu w warzywach i następnego dnia ich nie jeść. Najlepiej, jeśli będziemy jeść je na surowo lub wyciskać z nich soki – wówczas minerał ten najlepiej się przyswoi.

źródło: Odmładzanie na surowo

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ