Zdrowa śniadaniówka do szkoły – to must have na powrót do szkoły



Pełnowartościowa śniadaniówka to must have na powrót do szkoły!

Magdalena Izabela Daszkiewicz – właścicielka sieci klinik medycyny estetycznej 5D Clinic, dietetyk, promotorka zdrowia, autorka rewelacyjnego programu odchudzającego i zmieniającego styl życia, prowadzi kanał na youtube Projekt 5D by Magda Daszkiewicz, na którym relacjonuje spektakularne metamorfozy swoich podopiecznych.

W czasach, gdy zdrowe odżywianie stale jest nagłaśniane, stopień otyłości u dzieci wciąż rośnie. Niewątpliwie ma to związek jedzeniem, które spożywają. Lada moment rozpocznie się rok szkolny, a w plecakach znowu wylądują batoniki, słone przekąski, drożdżówki, mini pizze oraz słodzone napoje. Takie produkty nie niosą ze sobą żadnych wartości odżywczych, co oprócz otyłości wiąże się również z nieprawidłową pracą mózgu i mniej efektywną nauką.

W śniadaniówce wielu, o ile nie większości dzieci, możemy znaleźć batoniki, krakersy, drożdżówki, albo zakupione w supermarketach mini pizze. Do tego dodajmy dosładzany napój i mamy zestaw wysoko przetworzonych węglowodanów, inaczej- „pustych kalorii”. Takie pożywienie jest bardzo szybko trawione i niestety- gwarantowany jest ekspresowy spadek energii.

W związku z tym najmłodsi sięgają po kolejne niezdrowe produkty. W ten sposób łatwo osiągnąć nadwyżkę kaloryczną, co skutkuje otyłością we wczesnym wieku. Nadwaga często spotyka się z niemiłymi komentarzami ze strony rówieśników, co nierzadko wiąże się z depresją. Oprócz tego zbyt wysoka waga prowadzi do wielu chorób, które wychodzą na jaw w późniejszym wieku.

Między innymi są problemy z układem krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, schorzenia woreczka żółciowego czy zwyrodnienia stawów. Warto zadbać o zdrowie już od najmłodszych lat. Dzieci spędzają w szkole większą część dnia, dlatego jako rodzice powinniśmy zadbać o pełnowartościowe posiłki. Zdrowe drugie śniadanie przełoży się na odpowiednie utrzymanie koncentracji, szybsze przyswajanie informacji oraz lepsze wyniki w nauce.

W śniadaniówce powinna znaleźć się porcja owoców i warzyw, pełnowartościowych węglowodanów oraz w dni, gdy dziecko ma zajęcia wychowania fizycznego- produkty bogate w białko. Jednak jak przekonać do tego najmłodszych? To zadanie nie należy do najłatwiejszych, ale nie jest niemożliwe!




Nie zmuszajmy dzieci do warzyw, ponieważ to szybciej przyniesie odwrotny efekt. Opowiadajmy o wartościach, które niosą zdrowe przekąski, angażujmy je w planowanie posiłków oraz „zdrowe zakupy”. Warto wykazać się kreatywnością i poświęcić trochę czasu na zdrowe, domowe batoniki czy ciasteczka.

W wielu smakołykach można przemycić porcję warzyw np. robiąc ciasto marchewkowe. Do kanapek koniecznie używaj pełnoziarnistego pieczywa oraz świeżej zieleniny. Do dziecięcego lunch boxa możesz zapakować jabłko lub banana, placuszki z warzywami, bądź owocami. Pamiętajmy, że ważne jest nawadnianie organizmu, dlatego zaopatrz swoją pociechę w wodę. Nie daj się nabrać sokom w kartonikach, gdyż większość z nich „ulepszona” jest porządną porcją cukru.

Nie wymagaj od dziecka, aby jadło zdrowo, jeśli Ty sama nie odżywiasz się prawidło. Daj mu dobry przykład i razem przygotowujcie zdrowe jedzenie do szkolnej śniadaniówki. Niech to będzie porcja witamin i minerałów, które zapewnią najmłodszym paliwo na czas spędzony w szkole oraz ochronią je przed otyłością i jej przykrymi skutkami.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ