Jak nie dać się jesiennemu przesileniu? Mamy niezawodne sposoby



Nie ma co ukrywać – przed nami trudny i wymagający czas. Zmiana pory roku, a co za tym idzie i warunków atmosferycznych, sprawia, że szczególnie narażeni jesteśmy na nieprzyjemne jesienne dolegliwości. Czy tylko stracona pozycja jest nam pisana? Niekoniecznie! Podnieś rękawice i zawczasu stań w szranki z jesienną chandrą.

Wraz z początkiem kalendarzowej jesieni coraz dobitniej odczuwamy, że dni stają się coraz krótsze. Słońce szybciej zachodzi, a wraz z nim nasze dobre samopoczucie i pozytywna energia. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby wówczas w pełni wykorzystać każdy promień słońca, a ewentualne niedobory witaminy D3 uzupełnić poprzez włączenie do diety produktów, które zawierają jej najwięcej. Pogodę ducha pomoże nam zachować także dawka ruchu na świeżym powietrzu.

Każda podjęta aktywność fizyczna – długi spacer, jogging czy rower poprawi samopoczucie, za co odpowiedzialne są wyzwalane podczas wysiłku endorfiny. Na co jeszcze zwrócić uwagę by ustrzec się jesiennej chandry? Wysypiaj się, znajdź czas na spotkania z przyjaciółmi, a przede wszystkim zadbaj o własną kondycję poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę.

Rozgrzej się od środka

Ciepły kocyk, gorąca herbata i… słodkie smakołyki – dla wielu z nas to dobrze znany logiczny ciąg, tak chętnie wdrażany w codziennym rytmie dnia. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jesienią rzeczywiście naturalnie wzrasta nam ochota na słodycze. Słońca jest jak na lekarstwo, mamy obniżony nastrój, odczuwamy znużenie i apatię – wszystko to sprawia, że szukamy remedium na niechciane dolegliwości.

Czy antidotum mogą stanowić słodkości? Na bardzo krótką chwilę tak, jednak w dłuższej perspektywie, o naszym wyborze przypominać będzie już wyłącznie tkanka tłuszczowa i nadprogramowe kilogramy. Dlatego też w okresie jesiennym powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o odpowiednie nawodnienie organizmu i zbilansowane posiłki. Warto rozważyć dietę rozgrzewającą, która nie tylko dostarczy niezbędnej dawki energii, ale i podniesie odporność.




– Jesienią postaw na bogate w dobroczynne właściwości warzywa. Zrezygnuj jednak z surowych wersji i wybieraj te w formie pieczonej bądź gotowanej, by dodatkowo nie ochładzać organizmu. Warzywa takie jak pomidory koktajlowe, pietruszka, por czy sałata lodowa idealnie sprawdzą się jako składniki gęstych i aromatycznych zup kremów – mówi Jarosław Korman, ekspert marki Eisberg.

Komponując posiłki nie zapominajmy także o rozgrzewających przyprawach – czosnek, imbir, kardamon czy cynamon będą pasować tak do dań wytrawnych, jak i do podnoszących temperaturę ciała napojów – dodaje ekspert

Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu „Złota jesień” – Składniki (4 porcje):

Składniki:

– 1 woreczek Sałaty lodowej marki Eisberg
– 1 litr rosołu (najlepiej z kaczki)
– warzywa z rosołu (pietruszka, seler, por, marchewka – tylko części korzenne)
– 4 marchewki
– twardy dojrzewający ser kozi lub owczy (tarty na wiórki)
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 2 średniej wielkości cebule
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka przetartych pomidorów
– kilka rodzynek
– 8 małych pomidorów koktajlowych
– świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:

Ugotować cztery marchewki. Wlać do miksera 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu, sałatę lodową Eisberg, ugotowane marchewki, obrane ząbki czosnku, sos sojowy i pieprz. Zmiksować, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji. Wszystko przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować około 3 minuty – ciągle mieszając. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić i podsmażyć delikatnie na maśle.

Następnie posolić, popieprzyć, dodać przecier pomidorowy i rodzynki. Dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając do uzyskania dużej miękkości.

Zupę przelać na talerze. Do każdego dodać na środek łyżkę duszonej cebuli, przybrać przekrojonymi na połowę dwoma pomidorami koktajlowymi, zestrugać twardego sera.

Smacznego!

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ