Burgery z chorizo, guacamole i granatem-Idealny burger w trzech krokach



Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni.

Przy zachowaniu trzech głównych zasad, w domowym zaciszu możemy wyczarować naprawdę smacznego burgera – w sam raz na przekąskę
w czasie zbliżającego się sezonu grillowego.

Krok 1: Mięso – serce burgera

Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku.

Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki.

Krok 2: Maślany smak, chrupiąca skórka

Choć w sklepach bez trudu znajdziemy gotowe bułki do burgerów, żadne z nich nie zastąpią domowego, chrupiącego wypieku z sezamową posypką. Bułka do burgera nie może być zbyt puszysta, powinna mieć nieco zbitą strukturę i najlepiej, by była maślana. Jak je przyrządzić?

Z pomocą przyjdzie nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® i platforma z przepisami Cookidoo®, na której znajdziemy przepis na szybkie, maślane bułki w sam raz do burgerów. Urządzenie Thermomix® w pięć minut wyrobi ciasto, z którego po zaledwie kwadransie w piekarniku uzyskamy mięciutkie, zarumienione bułki do burgerów.

Krok 3: Dodatki z charakterem

Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora
i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta i domowej, maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków.

Doskonałą propozycją dla miłośników zarówno amerykańskich burgerów jak i meksykańskich smaków będą burgery z chorizo, guacamole i granatem. Przepis na nie znajdziemy w najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę. Z przepisem zawartym w nowej książce, krok po kroku przygotujemy pomidorową salsę, która wraz z guacamole stanowić będzie dodatek do idealnego, domowego burgera.




Burgery z chorizo, guacamole i granatem

Składniki

Salsa pomidorowa

5-6 liści bazylii, świeżych
5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka białego octu winnego

Guacamole

10-12 gałązek kolendry, świeżej
1 ząbek czosnku
¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
½ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Burgery z chorizo

1 ząbek czosnku
80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia burgerów
4 plastry sera cheddar
4 bułki do burgerów
4 łyżki majonezu
4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
4 łyżki pestek granatu, do podania

Przygotowanie

Salsa pomidorowa

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać ogórek, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać sól, pieprz i ocet winny, wymieszać 3 s//obr. 3. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione zioła z ogórkiem, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Guacamole

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek, papryczkę chili i cebulę szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pomidor, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać sok z limonki, sól i pieprz, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony pomidor z dodatkami, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

Burgery z chorizo

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać chorizo, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione chorizo i czosnek, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z chorizo i czosnkiem, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
6. Z powstałej masy uformować 4 kotlety (Ø 10-12 cm, grubość ok. 2 cm). Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.
7. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.
8. Burgery z chorizo, guacamole i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ