Burgery z chorizo, guacamole i granatem-Idealny burger w trzech krokach
Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni.
Przy zachowaniu trzech głównych zasad, w domowym zaciszu możemy wyczarować naprawdę smacznego burgera – w sam raz na przekąskę
w czasie zbliżającego się sezonu grillowego.
Krok 1: Mięso – serce burgera
Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku.
Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki.
Krok 2: Maślany smak, chrupiąca skórka
Choć w sklepach bez trudu znajdziemy gotowe bułki do burgerów, żadne z nich nie zastąpią domowego, chrupiącego wypieku z sezamową posypką. Bułka do burgera nie może być zbyt puszysta, powinna mieć nieco zbitą strukturę i najlepiej, by była maślana. Jak je przyrządzić?
Z pomocą przyjdzie nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® i platforma z przepisami Cookidoo®, na której znajdziemy przepis na szybkie, maślane bułki w sam raz do burgerów. Urządzenie Thermomix® w pięć minut wyrobi ciasto, z którego po zaledwie kwadransie w piekarniku uzyskamy mięciutkie, zarumienione bułki do burgerów.
Krok 3: Dodatki z charakterem
Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora
i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta i domowej, maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków.
Doskonałą propozycją dla miłośników zarówno amerykańskich burgerów jak i meksykańskich smaków będą burgery z chorizo, guacamole i granatem. Przepis na nie znajdziemy w najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę. Z przepisem zawartym w nowej książce, krok po kroku przygotujemy pomidorową salsę, która wraz z guacamole stanowić będzie dodatek do idealnego, domowego burgera.
Burgery z chorizo, guacamole i granatem
Składniki
Salsa pomidorowa
5-6 liści bazylii, świeżych
5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka białego octu winnego
Guacamole
10-12 gałązek kolendry, świeżej
1 ząbek czosnku
¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
½ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Burgery z chorizo
1 ząbek czosnku
80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia burgerów
4 plastry sera cheddar
4 bułki do burgerów
4 łyżki majonezu
4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
4 łyżki pestek granatu, do podania
Przygotowanie
Salsa pomidorowa
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać ogórek, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać sól, pieprz i ocet winny, wymieszać 3 s//obr. 3. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione zioła z ogórkiem, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Guacamole
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek, papryczkę chili i cebulę szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pomidor, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać sok z limonki, sól i pieprz, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony pomidor z dodatkami, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
Burgery z chorizo
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać chorizo, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione chorizo i czosnek, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z chorizo i czosnkiem, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
6. Z powstałej masy uformować 4 kotlety (Ø 10-12 cm, grubość ok. 2 cm). Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.
7. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.
8. Burgery z chorizo, guacamole i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.