Kuchnia hybrydowa – nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok



Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem.

Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen.

Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.




Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.

– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru.

Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Zobacz przepis na TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ