Gofry z kremem kawowo-cynamonowym i cukrem pudrem
Gofry z kremem kawowo-cynamonowym i cukrem pudrem
Składniki na 2 porcje:
serek mascarpone – 100 g
śmietana kremówka 30% – 100 g
cukier puder – 1 łyżeczka + do posypania gofrów
dobrej jakości kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
cynamon mielony – 1/2 łyżeczki
owoce np. borówki amerykańskie (opcjonalnie)
gotowe gofry np. Dan Cake
Przygotowanie:
Kawę wsypać do filiżanki i rozpuścić w łyżce gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
Następnie dodać rozpuszczoną kawę, cynamon i zmiksować. Krem kawowo – cynamonowy rozsmarować na gofrze Dan Cake, dodać owoce, przykryć drugim gofrem i posypać obficie cukrem pudrem. Podawać jako deser.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy