Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka
Jak badać poziom cukru we krwi?
Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne do sprawdzenia efektywności terapii cukrzycy. Systematyczne badania pogłębiają również wiedzę na temat choroby, pomagają lepiej ją zrozumieć i kontrolować. Do wykonania pomiaru stężenia cukru we krwi potrzebny jest aparat do mierzenia poziomu glukozy we krwi (glukometr), pasek testowy i nakłuwacz.
Czynności przed pomiarem.
1. Umyj ręce ciepłą wodą. Delikatnie pomasuj miejsce nakłucia, zaczynając od strony w kierunku opuszków. Czynności te sprawiają że polepszy się przepływ krwi, a po nakłuciu ilość, krwi będzie wystarczająca do wykonania pomiaru. Pamiętaj o dokładnym wytarciu rąk! Pozostałości wilgoci lub zanieczyszczeń mogą zafałszować wynik.
2. Ustaw odpowiednią głębokość wkłucia na nakłuwaczu. Im większa głębokość nakłucia, tym większe podrażnienie i w konsekwencji większy ból oraz krwawienie. Należy odpowiednio dopasować głębokość wkłucia do naszych indywidualnych potrzeb.
3. Nie zapominaj docisnąć nakłuwacz do skóry w celu dokonania najbardziej efektywnego wkłucia.
4. Nakłuj palec, korzystając z nakłuwacza. Najlepszym miejscem do nakłucia jest bok opuszka palca na wysokości paznokcia. Nie nakłuwaj ciągle tego samego miejsca, gdyż miejsce to uodparnia się na igłę. Zaleca się okresowo zmieniać miejsce z którego pobieramy krew.
5. Umieść kroplę krwi na pasku testowym zgodnie z załączoną instrukcją.
6. Zaczekaj kilka sekund i odczytaj wynik.
7. Usuń lancet i pasek testowy.
8. Przed przystąpieniem do pierwszego pomiaru zapoznaj z załączoną instrukcją, ponieważ nakłuwacze jak i glukometry mogą różnić się między sobą sposobem obsługi.
Samokontrola.
– Ustal z lekarzem, jak często i w jakich porach dokonywać badania. Pory w jakich wykonuje się badania: na czczo, 2 godziny po śniadaniu, 2 godziny po obiedzie, 2 godziny po kolacji
– Ustal również docelowe wartości poziomu glukozy w zależności od pory oraz mechanizm postępowania w przypadku zbyt wysokiego, jak i zbyt niskiego poziomu cukru
– Zapoznaj się dokładnie z instrukcją dołączoną do glukometru
– Poszerzaj swoją wiedzę i postaraj się nauczyć interpretować odczytane wyniki
– Cukrzycy nie można wyleczyć , jednak dzięki odpowiedniemu podejściu i zmianie trybu życia, komfort chorego może znacząco się podnieść.
Główne zasady odżywiania w cukrzycy.
1. Jedz 5 małych posiłków o stałych porach – unikniesz ryzyka niedocukrzenia!
2. Unikaj słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym i nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, śmietana, tłuste wędliny, sery) oraz tłuszczów trans (tłuszcze piekarnicze, margaryny, fast food)
3. Unikaj rozgotowanych warzyw
4. Wybieraj mniej dojrzałe owoce
5. Im produkt bardziej przetworzony (mielony, rozdrobniony długo gotowany) tym bęzie miał wyższy indeks glikemiczny
6. Polub potrawy gotowane, duszone, grillowane, ewentualnie pieczone, lecz bez dodatku tłuszczu
7. Wprowadź błonnik (pieczywo pełnoziarniste, otręby) i kwasy nienasycone (oliwa z oliwek, ryby)
8. Zadbaj, aby dieta mimo wszystko była urozmaicona i dostarczała odpowiedniej ilości witamin i minerałów.
PRAWIDŁOWE WARTOŚCI POZIOMU GLUKOZY WE KRWII
NA CZCZO – poniżej 110mg% (6,0 mmol/l)
2 GODZINY PO POSIŁKU – poniżej 135mg% (7,5 mmol/l)
INDEKS GLIKEMICZNY (IG)
NISKI IG <55
ŚREDNI IG 55-69
WYSOKI IG >70
IG <55 – o niskim indeksie glikemicznym
Przykłady: pumpernikiel, pieczyw pełnoziarniste, otręby owsiane, płatki owsiane, kasze jęczmienne, ryż dziki i brązowy, orzechy laskowe, jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, makarony pełnoziarniste, brokuły, szparagi, sałata, brukselka, seler, grzyby, szpinak , cukinia, czosnek, ogórki, kalafior, papryka, soja, mleko, maślanka, jogurt naturalny bez dodatku cukru.
IG 55-69 – o średnim indeksie glikemicznym
Przykłady: pieczywo razowe, otręby pszenne, większość orzechów, morele, banany, ananasy, kiwi, soki (niesłodzone , jabłkowy, grejpfrutowy, pomarańczowy) ryz biały długoziarnisty, ziemniaki gotowane w mundurkach, kabaczek, dynia, kukurydza, groszek zielony świeży, fasola biała, jogurt słodzony, budyń, sorbety owocowe.
IG >70 – o wysokim indeksie glikemicznym
Przykład: bajgle, precle, bagietki, ciastka, babeczki, bułki pszenne, pączki, wafle, naleśniki, biały chleb, pizza, drożdżówki, herbatniki, kuskus, wafle ryżowe, ryż biały krótkoziarnisty, arbuzy, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, owoce w puszkach w słodkim syropie, owoce suszone, nektary owocowe (dosładzane), sok z arbuzów, kluski (gotowane do spożycia po podgrzaniu, mrożone) kopytka, pierogi, puree ziemniaczane, ziemniaki pieczone, mleczko czekoladowe, lody, bita śmietana.