Chcesz mieć udaną randkę? Umyj zęby!



W Walentynki miliony osób pójdą na randki. Dla części z nich będzie to pierwsza randka lub… randka w ciemno z osobą „upolowaną” on-line. Żeby ta zakończyła się przynajmniej pocałunkiem, powinniśmy zadbać o dobrą atmosferę, klejącą się rozmowę, interesujące miejsce, a także o… oddech. Tak, tak! Aż w 36% przypadków za nieudaną randką stoi nieprzyjemny zapach z ust. To najczęściej podawany powód!

Oceniamy po oddechu

12 minut! Tyle dokładnie mamy czasu, aby zaimponować partnerowi lub partnerce na pierwszej randce. W tym czasie oceniany jest nasz uśmiech, to czy nawiązujemy kontakt wzrokowy, a nawet ton głosu. To również moment, kiedy mogą pojawić się pierwsze elementy, które stopniowo przekreślają szanse na udaną randkę.

Według badań przeprowadzonych przez portal randkowy WhatsYourPrice.com, nieprzyjemny zapach z ust partnera lub partnerki to powód numer jeden nieudanej randki. Wskazało go aż 36% ankietowanych kobiet i mężczyzn. Na dalszym miejscu znalazły się m.in. resztki jedzenia między zębami (25%), awaria garderoby (14%) czy upicie się (10%).

Do takich samych wniosków doszli także użytkownicy serwisu Match.com, uznając nieprzyjemny zapach za głównego „odstraszacza” na randkowiczów. Podobne wnioski znalazły się również w badaniach Oral Health Foundation, gdzie aż 35% osób zadeklarowało, że nieprzyjemny zapach z ust to główny powód, dla którego pierwsza randka nie miała kontynuacji w kolejnym spotkaniu, wyprzedzając nawet… nudną rozmowę i brak wspólnych tematów. Powód?

Kiedy czujemy nieprzyjemny zapach z ust rozmówcy zmienia się często nasze nastawienie do niego lub do niej, dystansujemy się, unikamy kontaktu wzrokowego i rozmowy twarzą w twarz. Często zaczynamy taką osobę podejrzewać o kiepską higienę, nałogi, a nawet schorzenia np. zatok. Do gry wkracza także nasza biologia, która nakazuje nam poszukiwanie partnera lub partnerki bez wad.

3 rady na udaną randkę i pocałunek

Co zatem zrobić, aby randka była udana? Po pierwsze przygotujmy się.

– Parę minut przed wyjściem umyjmy dokładnie zęby i przepłuczmy usta płynem bez alkoholu. Wyczyśćmy także nitką przestrzenie między zębami, bo to często resztki jedzenia zalegające w nich są źródłem gnilnego zapachu. Warto także dokładnie umyć język specjalną łopatką. Usuniemy dzięki temu bakterie powodujące nieprzyjemny zapach. Higiena to podstawa – mówi lek. dent. Tomasz Łukasik, stomatolog z Dentim Clinic w Katowicach.

Warto także przygotować się do samej rozmowy. – Jeśli podejrzewamy, że nieprzyjemnie pachnie nam z ust, sięgnijmy po miętowe gumy lub specjalne cukierki bez cukru, które stłumią przykrą woń lotnych związków siarki, produkowanych przez bakterie. Najlepsze na tę okazję są gumy z cynamonem, olejkiem mięty pieprzowej lub mięty zielonej, które powodują wysychanie bakterii – radzi dentysta.




– Pomocne jest także częste przepłukiwanie ust niegazowaną wodą, którą warto zamówić dodatkowo do wina lub drinka. To naturalny sposób wypłukiwania bakterii. Uważajmy także, aby nie dopuścić do suchości w jamie ustnej, która może pojawić się przy dłuższej rozmowie zwłaszcza przy alkoholu. W czasie randki koniecznie zrezygnujmy także z palenia papierosów – dodaje.

Ważne jest także to, co będziemy jeść na randce. Unikajmy potraw z czosnkiem, cebulą, a także kontrolujmy ilość wypijanego alkoholu. Powód? Czosnek i cebula utrzymują swój zapach nawet 2 dni od spożycia! Alkohol z kolei wysusza jamę ustną, co powoduje szybkie namnażanie się bakterii.

Na czarnej randkowej liście potraw są także: produkty mleczne (np. lody, mleczne shake), ryby (zwłaszcza tuńczyk i śledź), kawa, potrawy z curry, a nawet sałatki z rzodkiewką, która zawiera izotiocyjanian, dający dość specyficzny zapach. Powinniśmy także unikać kwaśnych owoców i warzyw (m.in. pomidory, pomarańcze, grapefruity), które mogą potęgować kwaśny odczyn w jamie ustnej.

Pamiętajmy także o tym, że walka z nieprzyjemnym zapachem to nie jedyny powód, dla którego warto zadbać o higienę jamy ustnej w czasie randki. Jeśli już pocałujemy się, to wraz ze śliną wymienimy się także florą bakteryjną. Im będzie ona bardziej zrównoważona, tym mniejsze ryzyko zarażenia się próchnicą!

Oczywiście dbania o higienę jamy ustnej nie ograniczamy tylko do pierwszej randki – apelują dentyści. W przeciwnym razie może ona być naszą ostatnią.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ