Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim
Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Czas przygotowania: ok. 15min
Liczba porcji: 5 porcji
Poziom trudności: Łatwy
Składniki:
– dojrzałe pomidory 5 średnich sztuk
– świeża bazylia 1 pęczek
– Serek Wiejski lekki od OSM Piątnica 150g 2 szt.
– kukurydza konserwowa ½ puszki
– czosnek 1 ząbek
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ. Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę, oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykryć kapeluszami.
Smacznego!