Spaghetti z pulpetami Carmeli Soprano (Rodzina Soprano)-przepisy z filmów
Makaron w roli głównej czyli przepisy z filmów
Makaron jako cichy bohater filmowy odegrał niebagatelną rolę. Pojawiał się w niemym kinie, komediach czy produkcjach Walta Disneya. Nie mogło go oczywiście zabraknąć w kinie włoskim. Sprawdźcie, jakie dania z makaronem przygotować przed seansem na domowej kanapie.
Spaghetti z pulpetami Carmeli Soprano (Rodzina Soprano)
Sekret spaghetti, które przygotowuje żona bossa mafii tkwi w niewątpliwie w dodatku parmezanu…
Składniki na 4 porcje
250 g Makaronu Czanieckiego Spaghetti 100% Amber Durum
Garść posiekanej bazylii
¼ szklanki mleka
500 ml przecieru pomidorowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 cm startego imbiru
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz, chili, oliwa
250 g zmielonego mięsa wieprzowego
jedno jajko
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oregano
pieprz, sól
Przygotowanie:
Szklimy cebulę na oliwie. Dodajmy czosnek, imbir i chili. 2-3 min. smażymy. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do odparowania płynu. Dodajemy przecier pomidorowy i ½ objętości wody, paprykę i cukier. Gotujemy do 30% redukcji płynu na małym ogniu, ok 20-30 min. Doprawiamy sola i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Mokra rękoma formujemy klopsy wielkości dużego orzecha laskowego. Powinno wyjść ok 25. Pulpety chłodzimy. Do wrzącego sosu wrzucamy pulpety. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min.. Dolewamy ¼ szklanki mleka lub kremówki. Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy bazylią.
Makaron Cacio e Pepe (Ugotowany) Przepis na popisowe danie Helen
Składniki na 4 porcje
400 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
200 g pecorino romano
2 czubate łyżki czarnego świeżo tłuczonego pieprzu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odlewamy z wody w której gotował się makaron około pół szklanki płynu. Do rondelka wsypujemy ser wymieszany z pieprzem, dolewamy pół szklanki wody od makaronu i mieszamy do uzyskania kremowego sosu. Można też to wszystko włącznie z makaronem wrzucić na patelnię i wymieszać.
Makaron z beszamelem i serem (Kevin sam w domu)
Przepis na jedzenie, które Kevin spożywał pod nieobecność rodziców. Prościej się nie da…
Składniki na 1 porcję
ok 200 g Makaronu Czaniecki Muszelka ugotowanego al dente
2 łyżki masła
2 duże łyżki mąki
ok pół litra mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (łyżeczka)
ok 150 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Zrób sos beszamelowy. Do rondelka przełóż dwie łyżki masła i poczekaj aż się roztopią. Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do momentu kiedy dobrze połączy się z masłem. Wlewaj mleko partiami i używając trzepaczki mieszaj dokładnie żeby nie powstały kluchy.
Mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Warto na tym etapie spróbować czy sos jest dobrze doprawiony. Sosem zalej makaron i posyp startym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 20 minut.