Dieta w walce o piękne ciało-Batony energetyczne z suszonymi owocami



Styczeń to miesiąc, w którym kluby fitness przeżywają prawdziwe oblężenie. Nic dziwnego – zbudowanie formy i pięknej sylwetki to jedno z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Osiągnięcie sukcesu jest możliwe, jeśli w parze z regularnym treningiem będzie szła odpowiednio zbilansowana dieta. A ta wymaga samozaparcia i dobrej organizacji w kuchni.

Bez względu na to, czy dostosowany do treningów plan żywieniowy skomponujemy sami, czy z pomocą dietetyka lub trenera personalnego, przygotowanie posiłków będzie leżało po naszej stronie. Dobry sprzęt kuchenny, wyposażony w odpowiednie funkcje, może nam to zadanie bardzo ułatwić.

Dieta i trening – system naczyń połączonych

Jeśli chcemy schudnąć dietę musimy oprzeć na deficycie kalorycznym i dostarczać organizmowi mniej kalorii. Nawet jeśli wylejemy na siłowni hektolitry potu, a po treningu zjemy kaloryczny posiłek, waga ani drgnie, bo nie zmusimy w ten sposób organizmu do uruchomienia rezerw energetycznych, odłożonych w postaci tkanki tłuszczowej. Warto też pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad w planowaniu naszego menu.

Liczba kalorii w jadłospisie w dni treningowe powinna być wyższa w porównaniu do dni wolnych od ćwiczeń. Nie bez znaczenia jest również pora dnia, w której planujemy trening. Rano zjedzmy śniadanie składające się z dających energię produktów zawierających węglowodany złożone. Im późniejszy trening, tym porcja węglowodanów w posiłku przed treningiem będzie mniejsza, za to powinniśmy zadbać o dostarczenie białka, które uczestniczy w odbudowie mięśni.

Dieta zaczyna się w Twojej kuchni

Wdrożenie odpowiedniej diety wymaga dobrej organizacji, która zaczyna się w naszej kuchni. Jej wyposażenie może ułatwić nam realizację celu. Przykład? Sprawdzi się urządzenie wielofunkcyjne Thermomix®, dedykowana mu platforma Cookidoo® oraz kolekcje przepisów przygotowane z myślą o dbających o linię. Platforma Cookidoo® jest bezcenna już na pierwszym etapie konstruowania diety, czyli planowaniu. O tym kroku często zapominamy, tymczasem dobry plan żywieniowy może uchronić nas przed tym, co dla diety najbardziej zgubne – podjadaniem i niezdrowymi, gotowymi przekąskami.

Dzięki dostępnej na platformie Cookidoo® funkcji planowania, na bazie dostępnych przepisów, ułożymy jadłospis na cały tydzień. Z funkcją listy zakupów, wszystkie składniki wraz z gramaturą, możemy zapisać jako plik i z wydrukowaną listą udać się na zakupy bez obaw, że skusimy się na niepotrzebne i niezdrowe produkty. Kolejny ważny element zdrowej diety to odpowiednia wielkość porcji. Problemy ze zrzuceniem wagi wynikają często z tego, że za dużo jemy.

Dzięki wbudowanej w urządzenie Thermomix® wadze można zważyć wszystkie produkty podczas gotowania. Wszystkie pozostałe funkcje urządzenia jak mielenie, blendowanie, siekanie, wyrabianie ciasta czy gotowanie na parze pomogą nam w kilka chwil przygotować dietetyczne dania.

Opracowane z myślą o Twojej linii

Platforma Cookidoo® to przede wszystkim skarbnica przepisów kulinarnych uporządkowanych w tematycznych kolekcjach. Wśród nich znajdziemy kilka stworzonych z myślą o dbających o dietę, jak chociażby jedna z nowszych kolekcji – „W ciągłym ruchu. Przepisy dla sportowców”. To 10 lekkich i bogatych w składniki odżywcze przepisów na dania i przekąski, które dostarczą energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego.

Wśród nich znajdziemy np. zielone smoothie ze spiruliną czy energetyczne batony z suszonymi owocami. Z kolei kolekcja „Low Carb” to bezcenne źródło inspiracji na posiłki po treningu – bogate w białka i tłuszcze, za to o obniżonej zawartości węglowodanów, jak niskowęglowodanowa fritatta czy ciekawe bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem.




BATONY ENERGETYCZNE Z SUSZONYMI OWOCAMI

SKŁADNIKI NA 15 SZTUK

· 60 g orzechów włoskich, łuskanych
· 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, itp.)
· 250 g musli
· 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
· 125 g migdałów, w płatkach
· 10 g wody
· 100 g miodu, płynnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy i suszone owoce, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.

2 Do naczynia miksującego wsypać musli, rozdrobnić 3 s/obr. 3. Przełożyć do miski z orzechami i owocami, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z musli, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać wodę, rozdrobnić 2 min/obr. 6.

5 Dodać miód, podgrzać 3 min/50°C/obr. 3. Przelać do miski z musli, dokładnie wymieszać kopystką.

6 Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia (30 x 45 cm), przełożyć na niego masę z musli i bakalii, powierzchnię wyrównać przy pomocy kopystki na grubość ok. 1 cm. Odstawić do lodówki na ok. 2 godz.

7 Schłodzoną masę pokroić na batoniki (ok. 3 x 7 cm).

8 Batony energetyczne podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ