Dieta na mocne nerwy



Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.

Układ nerwowy to skomplikowany system komórek odpowiedzialny za odbieranie bodźców i sterowanie aktywnością organów wewnętrznych. Ciągłe napięcie powoduje nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu i wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Dbając o dietę bogatą w odpowiednie witaminy i składniki mineralne jesteśmy w stanie przeciwdziałać negatywnym skutkom przewlekłego stresu, takim jak wrzody, nadciśnienie, czy depresja.

Niezastąpiona B-kompleks

Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego. Warto zapoznać się z ich właściwościami, by zdać sobie sprawę z niebagatelnej roli, jaką odgrywają w naszym organizmie.

Witamina B1, czyli tiamina obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjach wzmaga czynność acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu nerwów. Z kolei witamina B2 nazywana także ryboflawiną występuje przede wszystkim w wątróbce i nabiale.

Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów zabezpieczymy się przed jej niedoborem, który może powodować zapalenia błon śluzowych i uciążliwe migreny. Chyba najważniejszą dla układu nerwowego witaminą z grupy B jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny, powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się do regulacji pracy układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń psychicznych i padaczkowych.

Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się dbając o częste włączanie do jadłospiu kasz i otrębów z pełnego przemiału. Nie do przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podorobach i owocach morza.




Na ratunek skołatanym nerwom

Nie mniej ważne dla naszego mózgu są aminokwasy, gdyż właśnie dzięki nim powstają neuroprzekaźniki, które przenoszą informacje między neuronami. Aminokwasy z kolei tworzą białka, jeden z najważniejszych budulców naszego ciała. Ich źródło to mięso, ryby oraz jaja.

Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3. Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich oraz oleju lnianym. Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją.

Minerał ten odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i zapobiega skurczom. W sytuacjach stresowych jest on wytracany, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonych i strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na właściwym poziomie.

W zgodzie z naturą

Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby choroby (nietolerancja glutenu – celiakia), brak dostępu do wysokojakościowych produktów, czy względy ideologiczne (wegetarianizm, weganizm). Na przeciw zestresowanym wychodzą liczne firmy farmaceutyczne oferujące suplementy diety w postaci tabletek i kapsułek, a także producenci żywności wzbogaconej czy też funkcjonalnej.

-Smaczną alternatywą dla tradycyjnych suplementów są wzbogacone soki owocowe, na przykład te, które zawierają zespół witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców.

-Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane, a wysoka zawartość witamin w nich zawartych jest często w stanie pokryć nawet stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić szczególna uwagę na ich skład oraz jakość. Należy również pamiętać, że suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ