Kawa z mlekiem roślinnym – odkrywaj nowe smaki
Miłośnicy „białej kawy” zazwyczaj używają do niej mleka pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się jednak, że kawę można przyrządzić również na bazie mleka roślinnego. Smakuje ona równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna!
Po taką wersję popularnego napoju mogą sięgać nawet osoby uczulone na laktozę, ponieważ mleko roślinne jej nie zawiera. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy ze względu na swoje przekonania wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.
Mleko pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, a przy tym najczęściej zawartość tłuszczu w nim jest zdecydowanie mniejsza. Mleko roślinne może powstawać z soi, ryżu, nasion konopi, kaszy owsianej, migdałów lub kokosów. Jak więc widać, możliwości zastąpienia mleka zwierzęcego jest sporo, podobnie jak przepisów na kawę w zupełnie nowej odsłonie. Warto je wypróbować, aby zaskoczyć siebie i swoich bliskich nowym smakiem ulubionego napoju!
Zaczynamy od lekkiego i orzeźwiającego koktajlu kawowo – bananowego z nutką kokosową
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- filiżanka ulubionego, mocnego espresso
- dojrzały banan
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- wiórki kokosowe do dekoracji
Ostudzoną kawę wlewamy do blendera, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz resztę składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl schładzamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Pozostając w temacie kaw serwowanych na zimno, prezentujemy nową odsłonę shake’a kawowego, tym razem z karmelem i mlekiem sojowym.
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- mocne espresso (3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej na 1/4 szklanki wody)
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- pół szklanki mleka sojowego
- 4 gałki lodów waniliowych
- bita śmietana
- sos karmelowy do dekoracji
Do espresso dodajemy dwie łyżeczki syropu karmelowego, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do blendera wlewamy mleko, ostudzoną kawę i dodajemy lody. Wszystko razem miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Mrożona kawa z mlekiem kokosowym
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki aromatycznej kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- kilka kostek lodu
We wrzącej wodzie zaparzamy kawę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Gorące mleko kokosowe łączymy z kawą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.
Egzotyczna kawa z mlekiem roślinnym
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- 50 ml syropu z ananasów
- dwa plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
- 6 łyżek schłodzonego mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
Syrop anansowy wlewamy do foremek na lód i zamrażamy. Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie łyżki mleka roślinnego (musi być bardzo dobrze schłodzone, aby było gęste) umieszczamy na dnie wysokiej szklanki. Następnie bardzo ostrożnie, tuż po brzegu szklanki, wlewamy kawę, tak aby nie zmieszała się z mlekiem.
Dodajemy zamrożony sok anansowy. Na wierzch wkładamy delikatnie plaster ananasa i za pomocą szprycy uzupełniamy resztą ubitego mleka roślinnego. Dekorujemy ananasem.
Pora na propozycję na ciepło – kawa z mlekiem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymi
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 50 ml ulubionego, mocnego espresso
- 170 ml mleka kokosowego
- łyżka wiórków kokosowych
Zaczynamy od rozgrzania suchej patelni, na której prażymy wiórka kokosowe na złoty kolor. Mleko kokosowe podgrzewamy, a następnie spieniamy przy pomocy spieniacza do mleka (możemy zastąpić go naczyniem z nakrętką lub trzepaczką). Do gorącej kawy cienkim strumyczkiem wlewamy mleczną piankę. Wierzch kawy dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Czekoladowa kawa z mlekiem roślinnym
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 1,5 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
- 2 łyżeczki miodu
Zaparzamy kawę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Kawowy napój przelewamy do większego garnuszka, dodajemy mleko, czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego połącznia składników. Całość spieniamy przy użyciu spieniacza (lub innego urządzenia). Tak przygotowany napój zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego miód. Przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy.
Więcej inspirujących przepisów: https://przepisynakawe.pl/