Peptydy grasicy podniosą odporność



Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co powoduje słabszą pracę układu odpornościowego oraz większą podatność na nowotwory, choroby reumatyczne i zaburzenia wzrostu. Dlatego w celu wsparcia systemu immunologicznego warto zażywać kapsułki, które zawierają hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów tego gruczołu.

Grasica znajduje się za mostkiem, w śródpiersiu, a zbudowana jest z kory, która podzielona jest na zraziki i rdzenia. Dojrzewają w niej komórki odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową, komórkową, czyli limfocyty T, zwane również grasicozależnymi. Powstają one w czerwonym szpiku kostnym, po czym wędrują do grasicy, gdzie ulegają namnożeniu. Gdy są już dojrzałe przenoszą się do krwi obwodowej i narządów limfatycznych (węzły chłonne i śledziona), które zasiedlają. Jednak zadaniem gruczołu jest również eliminacja auto reaktywnych limfocytów, czyli tych, które mogłyby zaatakować komórki i tkanki organizmu.

Grasicę zalicza się nie tylko do układu chłonnego, ale również do hormonalnego, gdyż jej komórki rdzenia produkują hormony mające budowę peptydową. Chodzi o:

– tyrozynę, THF (grasiczny czynnik humoralny) i tymulinę (grasiczny czynnik surowiczny), które powodują różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T. Pośrednio wpływają również na reakcje związane z odrzuceniem przeszczepu czy obronę przeciw komórkom nowotworowym.

– tymostymulinę, która pobudza wytwarzanie interferonu, a jej niedobór powoduje osłabienie mechanizmów obronnych przeciwko wirusom.

– tymopoetynę I i II, czyli hormonów hamujących przewodzenie impulsów nerwowych miedzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Ich niedobór powoduje osłabienie i zmniejszenie siły skurczu mięśni szkieletowych, a nadmiar wzrost tej siły.

Ponadto grasica zapobiega rozwojowi alergii, wpływa na zdolności rozrodcze, wzrost oraz metabolizm. Dlatego, gdy jej funkcjonowanie zostanie zaburzone, może dojść do rozwoju wielu chorób, także tych potencjalnie śmiertelnych.

Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.



Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.

Jednak najważniejszym czynnikiem ograniczającym funkcjonowanie tego gruczołu, który dotyczy każdego człowieka, jest wiek. Grasica rozwija się w życiu płodowym, jako narząd ważący do 15 g występuje u noworodków, natomiast powiększa się do 2-3 roku życia, kiedy osiąga największą wagę 30-40 g. Następnie pozostaje duża do okresu dojrzewania (25 g), po czym, wraz ze wzrostem poziomu hormonów płciowych, na które jest wrażliwa, zaczyna zanikać. U człowieka w wieku 60 lat i więcej waży jedynie kilka gramów.

Niestety system immunologiczny słabnie więc wraz z wiekiem. Powodem tego jest to, że zdolność działania grasicy jest coraz mniejsza, gdyż jej funkcjonalna tkanka przekształca się częściowo w tłuszcz. W 40-50 roku życia istnieje już tylko około 5-10% początkowej ilości jej komórek. Tworzenie się peptyd grasicznych w wieku starszym znaczenie spowalnia.

Z tego względu należy życia zażywać Thym Uvocal plus w kapsułkach, który w Polsce sprzedaje apteka apo-discounter.pl. Preparat zawiera hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów grasicy. Hydroliza jest procesem chemicznym, dzięki której białka są wstępnie rozbijane do peptydów. Zabieg ten poprawia zdecydowanie wchłanianie oraz czas absorpcji. 1 kapsułka oprócz 200 miligramów hydrolizatu białka z hormonów grasicy zawiera również 2,3 miligramów cynku i 10 mikrogramów selenu. Te pierwiastki śladowe są przeciwutleniaczami i jako składniki enzymów biorą udział w wielu procesach przemiany materii.

Thym Uvocal plus wspomaga funkcjonowanie grasicy, która odgrywa decydującą rolę w produkcji białych krwinek w organizmie. Dzięki temu ten suplement diety pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także usprawnić metabolizm i procesy fizjologiczne. Podczas jego stosowania organizm może bardziej efektywnie walczyć z infekcjami, a co za tym idzie zmniejsza się jego podatność na choroby. Do tego wspiera procesy przeciwutleniające i chroniące komórki, szczególnie w sytuacjach wyczerpania i podwyższonego zapotrzebowania na środki odżywcze.

Preparat, który sprzedawany jest w opakowaniu zawierającym 180 kapsułek zażywać mogą osoby powyżej 12 roku życia, w ilości 1-3 kapsułek dziennie. Nie mogą stosować go osoby, które mają alergię na elementy białkowe pochodzenia zwierzęcego. Suplement nie zawiera laktozy i glutenu.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ