Zastąp kanapki zdrową przekąską – PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI



Kiedy upalne lato w pełni, często zdarza się, że nie mamy ochoty na przygotowywanie obiadu, kanapek czy kalorycznych przekąsek. To dobra okazja, aby zastąpić duży posiłek lżejszym i zdrowszym daniem, które nie obciąży żołądka. Sprawdź nasz przepis na żytnie podpłomyki z warzywnymi pasztetami – przyrządzisz je szybko i zjesz ze smakiem. Będę też świetną alternatywą dla nudnych kanapek.

Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, a tradycja ich wypieku jest o wiele starsza niż chleba – sięga 15 tys. lat p.n.e. To cienkie chlebowe, ręcznie formowane placuszki można znaleźć prawie w każdej kulturze, znane są pod różnymi nazwami jak maca, naan, tortilla czy pita. Ale bez względu na region świata są wypiekane według podobnego, prostego przepisu: ciasto z mąki i wody, czasami z dodatkiem soli kamiennej lub morskiej.

Z czasem zaczęto do nich dodawać zakwas, tłuszcz, jajka, mleko i inne składniki. Dawniej pieczono je na kamieniu, dziś przygotowuje się je na patelni lub blasze. Podpłomyki są smakowitą przekąską w domu, ale jeśli umieścisz je we właściwym pojemniku, możesz zabrać je także do pracy na lunch. Najlepiej przygotuj je samodzielnie (to naprawdę proste), ponieważ gotowe często mają w składzie ulepszacze.

– Takie placuszki można posmarować np. warzywnymi pasztetami z naszej z linii Dziarskie Jarskie. To produkty w 100 proc. ze świeżych warzyw – nie zawierają żadnych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Będą doskonałą propozycją nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis o produkty roślinne. Są dostępne także w wersji mini, w małych porcjach 25 g – idealnych na raz. Na posmarowanych, wybranym smakiem pasztetu, podpłomykach można położyć świeże warzywa: sałatę, pomidora lub ogórka. Z placuszkami dobrze komponują się też chrupkie pikle: małe kukurydze, ogóreczki i rzodkiewki. Taki posiłek smakuje świetnie w wersji na ciepło, np. na obiad, jak i na zimno – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI

Składniki:

30 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej 2000
100 mąki pszennej
220 g wody
6 g soli
pasztet z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
pasztet z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
mieszanka sałat
mikro zioła i kiełki
marynowane warzywa
olej rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas z 100 g mąki żytniej 2000 i 80 g wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować i smażyć na suchej patelni aż się zarumienią.

Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami, dodać sałaty, kiszone warzywa, całość skropić olejem.

Bielizna CHANGE Lingerie na sezon jesień/zima 2020

Nowa kolekcja CHANGE Lingerie to odpowiedź na obowiązujące trendy kolorystyczne, modowe, a przede wszystkim na potrzeby wciąż rosnącej i zróżnicowanej…
CZYTAJ

Stylowa jesień z marką Wojewodzic!

Jesienne stylizacje to nie tylko szarości i brązy, lecz cała paleta barw. Idealnie współgrają z nimi efektowne i przyciągające spojrzenia…
CZYTAJ

Jesień w kolorze owoców leśnych

Smakowite i soczyste owoce leśne inspirują do tworzenia jesiennych stylizacji w kolorach bordo, wina czy marsali. Głębokie odcienie idealnie komponują…
CZYTAJ

Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Krem z dyni z czerwoną soczewicą Składniki: Zupa: 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina) 1 dynia hokkaido pokrojona w…
CZYTAJ

Drogowskazy szczęścia według Moniki Mularskiej – Kucharek

Doktor socjologii, trener umiejętności psychospołecznych, terapeuta, autorka książek popularnonaukowych, współwłaścicielka firmy szkoleniowej ART OF TRAINING, wiceprezes Fundacji Science Watch Polska.…
CZYTAJ

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki antykoncepcyjne, nadwaga lub zła dieta. Ryzyko ich rozwoju…
CZYTAJ

Stylizacje ze swetrem w roli głównej

Piękny, mięsisty, dobry gatunkowo sweter to must have jesienno-zimowej garderoby. Zanim schowamy go pod kurtką czy płaszczem to właśnie teraz…
CZYTAJ

Jesienią w polskich sklepach pojawi się pierwsza kawa Starbucks od Nestlé

W ramach globalnej umowy, Nestlé, wiodąca firma w obszarze żywienia i zarazem największy na świecie producent kawy, wprowadza kawę Starbucks…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki. Ich wyjątkowość polega…
CZYTAJ

Styl według: Victorii Beckham

Victoria Beckham zasłynęła jako jedna z członkiń grupy popowej Spice Girls. Wkrótce otrzymała przydomek „Posh Spice”, a po jakimś czasie…
CZYTAJ

Sezon na dynię czas zacząć!

Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa,…
CZYTAJ

Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?

Jesień powoli na horyzoncie, a Ty zastanawiasz się jak nie dać się zmianie aury i na co postawić w codziennym…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze…
CZYTAJ

Gdy pęcherz płata figle – jak pokonać problem nietrzymania moczu

Wydaje się, że problem nietrzymania moczu to domena osób starszych i dolegliwość…
CZYTAJ

Skuteczna profilaktyka czerniaka – sprawdź swoją skórę wideodermoskopem

Przeciętnie człowiek na skórze posiada około dwudziestu znamion barwnikowych. Mogą być one…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ