Jak odżywiać się z głową pracując zdalnie? – Sałatka w stylu toskańskim



Menu na home office – jak odżywiać się z głową pracując zdalnie? Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

Praca wykonywana zdalnie wymaga nie tylko zdyscyplinowania i sumienności w realizowaniu zawodowych obowiązków, ale i subordynacji względem racjonalnego odżywiania. Duże ryzyko podjadania kalorycznych i bezwartościowych przekąsek, bagatelizowanie regularnego spożywania posiłków czy wręcz ich pomijanie, to tylko niektóre błędy o jakie nietrudno, zwłaszcza pracując w trybie #homeoffice. Jak zatem zaplanować jadłospis na tę okoliczność? Poznaj kilka patentów, by dobrze się czuć i uniknąć nadprogramowych kilogramów.

Energia na start

Cały plan spali na panewce, jeśli nie zadbasz o to, by jeść regularnie. Idealny cykl to 4-5 posiłków dziennie, spożywanych co mniej więcej 3 godziny, do tego solidna dawka płynów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętaj, że nawadniamy się nie tylko pijąc wodą mineralną czy herbatę, ale także spożywając owoce i warzywa.

Warto sięgać zwłaszcza po te, które zawierają w sobie dużo wody, np. ogórek, truskawki czy arbuz. O czym jeszcze nie można zapominać? Niezależnie czy pracujesz w domu czy już w biurze, nigdy nie pomijaj śniadania, starając się zjeść je do godziny po przebudzeniu. W roli pierwszego posiłku świetnie sprawdzi się ciepła, energetyczna owsianka, której przygotowanie zajmie kilka minut.

Bogate w błonnik płatki owsiane ugotowane na mleku roślinnym, do tego banan, suszona żurawina, starta gorzka czekolada i pyszne śniadanie gotowe! W wersji bardziej pożywnej użyj orzechów, startego jabłka oraz garści sezonowych owoców – gwarantujemy, że owsiance z truskawkami nie sposób się oprzeć. Pamiętaj tylko, by swoje płatki dzień wcześniej wieczorem zalać wodą, wówczas zwiększą swoją objętość i rano będą bardziej sycące.

A jaki mniejszy posiłek zafundować sobie na drugie śniadanie? Zważywszy, że powinno ono stanowić ok. 10 % dziennej dawki kalorycznej, postaw na mniej obfite, ale równocześnie pełnowartościowe rozwiązanie, takie jak np. smoothie.

– Gdy pracujemy w domowych warunkach, zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu posiłków. Dlatego też, tak chętnie wybieraną opcją na właśnie drugie śniadanie jest smoothie – mówi Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, producenta świeżych sałatek typu convenience i warzyw.

Mając świeże warzywa: jarmuż, szpinak, rukolę, sałatę rzymską i marchewkę, w postaci np. naszej gotowej mieszanki Green Drink, wystarczy dodać banana i wodę, a pożywne i pełne witamin drugie śniadanie gotowe. Potrzebujesz tylko blendera i dosłownie kilka minut oderwania się od pracy. Oczywiście do mieszanki możesz dorzucić też awokado, kiwi, pomarańczę, spirulinę czy starty imbir. Inwencja jest już po Twojej stronie – dodaje ekspert marki Eisberg.

A jak poradzić sobie z podjadaniem? Tu z pomocą przychodzą także warzywa, które uprzednio możemy pokroić w słupki. Świetnie sprawdzą się także chipsy, przygotowane z batatów czy modnego jarmużu. Tutaj dodatek stanowić może domowy hummus z ciecierzycy i pestkami dyni.

W roli obowiązkowej pozycji w codziennym menu, zwłaszcza wiosenno-letnią porą, idealnie odnajdą się lekkie sałatki. Wówczas bazę stanowią mieszanki sałat, a wśród nich wybór jest naprawdę bogaty.

– Konsumenci chętnie sięgają po zdrowe i świeże sałaty zarówno w formie miksów, jak i monoproduktów, takich jak rukola, roszponka czy szpinak. Wśród mieszanek najpopularniejsze są te z rukolą, roszponką, szpinakiem i burakiem czerwonym – zauważa Katarzyna Głębocka.

Uzupełnieniem pożywnej sałatki może być tofu czy ser kozi, pieczone bataty lub marchewka oraz obowiązkowo różnorodne orzechy i wszelkiej maści pestki.




Sałatka w stylu toskańskim

Składniki:

1 woreczek mieszanki sałat Toscana mix marki Eisberg
5 pomidorków koktajlowych
5 czerwonych winogron
100 g koziego sera
½ czerwonej cebuli
50 g kiełków jarmużu

Dressing:

50 ml Dressingu French marki Eisberg
sól

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Toscana mix ułożyć w miseczce. Warzywa i owoce umyć, cebulę i ser pokroić w kostkę, a pomidorki i winogrona na połówki. Wszystkie składniki połączyć, delikatnie posolić i polać gotowym Dressingiem French.

Piąta edycja konferencji Moda a biznes

12 czerwca 2021 w CAL Centrum na Przedmieściu odbyła się kolejna, piąta edycja konferencji Moda a biznes. Wydarzenie tematycznie zdominował…
CZYTAJ

Stroje kąpielowe CHANGE Lingerie na lato 2021

CHANGE Lingerie – marka, która kocha kobiety we wszystkich kształtach i rozmiarach na tegoroczny sezon wakacyjny przygotowała urozmaiconą kolekcję plażową…
CZYTAJ

Startuje kampania społeczna „Pokonaj zaćmę, popraw widzenie”

Nasze społeczeństwo powoli traci wzrok - to wyniki raportów przygotowanych przez Polskie Towarzystwo Okulistyczne. Wskazują to także statystyki Ministerstwa Zdrowia.…
CZYTAJ

Pierwszy raz od dwóch dekad wzrosła liczba dzieci zmuszonych do pracy. Jest ich aż 160 mln

UNICEF i Międzynarodowa Organizacja Pracy alarmują: wzrosła liczba dzieci zmuszonych do pracy. Sytuację pogarsza pandemia COVID-19. Z okazji Światowego Dnia…
CZYTAJ

Poznaj 5 sposobów, by Twój kręgosłup wrócił do formy po pandemii

Budzisz się rano i pierwsze co czujesz, to ból w karku. Już wiesz, że znów źle spałeś. Wstajesz i jeszcze…
CZYTAJ

Podaruj dziecku Prezent życia!

Czy pamiętasz swój najukochańszy prezent z dzieciństwa? Pluszowy miś, lalka czy klocki, które do tej pory budzą miłe wspomnienia? Dziś,…
CZYTAJ

BEGLOSSY “DAILY ROUTINE”

Każdy dzień to okazja do wprowadzenia nowych, dobrych nawyków. Nie musisz czekać na nowy rok, pierwszy dzień lata lub wyznaczać…
CZYTAJ

EQUILIBRA – Aloesowy przeciwzmarszczkowy krem przeciwsłoneczny SPF 50+ z filtrami UVB UVA. Anti-Aging i bardzo wysoka ochrona przeciwsłoneczna

Aloesowy przeciwzmarszczkowy krem przeciwsłoneczny SPF 50+ to lekki, nieperfumowany krem, stworzony dla skutecznej ochrony skóry twarzy przed promieniami słonecznymi i…
CZYTAJ

Sopot stolicą polskiej mody. Fashion Market Square coraz bliżej

5-6 czerwca, 10-11 lipca i 14-15 sierpnia. W tych dniach Fashion Market Square zawita do Sopotu. Wydarzenie to opiera się…
CZYTAJ

Ponad 6 milionów dzieci w Syrii nie zna innej rzeczywistości niż wojna. UNICEF Polska apeluje o pomoc

Wojna w Syrii to jeden z najtragiczniejszych konfliktów na świecie. 90% dzieci w tym kraju potrzebuje pomocy i codziennie walczy…
CZYTAJ

Młodzież chce walczyć ze zmianami klimatu. Potrzebna edukacja

Zmiany klimatu są jednym z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Postępujący globalny wzrost średniej temperatury, jego skutki dla środowiska i gospodarki,…
CZYTAJ

Czarny kolor czystości – aktywny węgiel – kosmetyczny hit czy kit?

Kiedyś nieodzowny w domowej apteczce, dziś obecny w niejednej kosmetyczce. Kiedyś skuteczna broń w walce z dolegliwościami żołądkowymi, dziś panaceum…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje kampania społeczna „Pokonaj zaćmę, popraw widzenie”

Nasze społeczeństwo powoli traci wzrok - to wyniki raportów przygotowanych przez Polskie…
CZYTAJ

Poznaj 5 sposobów, by Twój kręgosłup wrócił do formy po pandemii

Budzisz się rano i pierwsze co czujesz, to ból w karku. Już…
CZYTAJ

Jak wybrać soczewki kontaktowe – miesięczne, a może jednodniowe?

Soczewki kontaktowe to komfort, wygoda i praktycznie niewidoczny sposób na korektę wady…
CZYTAJ

#Kleszcze nie boją się pandemii, zachorowań coraz więcej

Co roku wczesną wiosną temat kleszczy powraca jak bumerang. W tym nie…
CZYTAJ

Zaszczep się przeciwko COVID-19 bez wysiadania z samochodu #SzczepimySię

Nowy punkt Centrum Medycznego Damiana w Gdańsku. Dobra wiadomość dla mieszkańców Gdańska…
CZYTAJ