Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański? Przepis na Mazurek tradycyjny



Składniki na kruche ciasto:

150 g dobrze schłodzonego masła
75 g drobnego cukru
250 g przesianej mąki pszennej
1 żółtko
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)
Do dekoracji
100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g suszonych daktyli Bakal Soft




Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dalej, dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta).

Pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Następnie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.

Zobacz także:
Mazurek wielkanocny – mazurek wegański

Który wybrać? Oba!

Na stole wielkanocnym na pewno znajdzie się miejsce dla tradycji i nowoczesności. Podczas rodzinnych spotkań oba mazurki zachwycą gości. Będą smakować wszystkim, którzy cenią sobie domowe wypieki w tradycyjnym, ale i też nowoczesnym stylu.

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ