Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański? Przepis na mazurek wegański



Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański? Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

Mazurek tradycyjny

Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta
w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.

Mazurek wegański

Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych gości, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ciasto z pewnością zaskoczy ich wyjątkowym smakiem. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.

Składniki na spód:

100 g daktyli Bakal Soft
100 g zmielonych płatków owsianych
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
szczypta soli
Składniki na nadzienie
200 g daktyli Bakal Soft
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
3 łyżki kakao
Do dekoracji
20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie




Sposób wykonania

Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.

Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Zobacz także:
Mazurek wielkanocny – mazurek tradycyjny

Który wybrać? Oba!

Na stole wielkanocnym na pewno znajdzie się miejsce dla tradycji i nowoczesności. Podczas rodzinnych spotkań oba mazurki zachwycą gości. Będą smakować wszystkim, którzy cenią sobie domowe wypieki w tradycyjnym, ale i też nowoczesnym stylu.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ