5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym



5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym. Thermomix® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy 5 receptur spośród najlepiej ocenianych przepisów w internetowej platformie Cookidoo®. Jakie potrawy podbiły serca i kuchnie polskich wielbicieli gotowania?

Superbrands to największe i najważniejsze badanie konsumenckie w Polsce. Marki, które uzyskują w nim najlepsze wyniki, są wyróżniane certyfikatem, jednak przeprowadzane badanie jest od nich niezależne. Co ciekawe, aż 63% konsumentów przedkłada produkty oznaczone znakiem Superbrands, nad inne. Oznacza on bowiem rzetelnie zweryfikowaną i potwierdzoną jakość.

Kulinarne spełnienie

Zdrowo, szybko i przepysznie – nie chodzi o perfekcję w kuchni, a o ułatwienie codziennej czynności, jaką jest gotowanie. Skomplikowane i wykwintne dania wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a chwile spędzone w kuchni mogą być po prostu przyjemne. Właśnie taką filozofią Thermomix® od 25 lat zdobywa serca polskich miłośników gotowania.

Najsmaczniejsze receptury

Orzeźwiające napoje, fantazyjne potrawy wegańskie, sycące dania mięsne, pomysłowe przekąski czy też wariacje na temat kuchni włoskiej – to tylko kilka z najpopularniejszych propozycji. Wszystkie prezentowane w tym zestawieniu potrawy łączy krótki czas przygotowania, który waha się od 5 do 45 minut. Cookidoo® obfituje w pomysły kulinarne, możliwe do zrealizowania w najbardziej efektywny i praktyczny sposób. Oto pięć z najlepiej ocenianych przepisów na zdrowe i smakowite potrawy:




Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

25 min. 45 min. poziom: Łatwy, 4 porcje, na 1 porcję: Wartość kaloryczna 2324 kJ, Wartość kaloryczna 551 kcal, Białko 20 g, Węglowodany 76 g, Tłuszcz 17 g, Błonnik 6.4 g

SKŁADNIKI:

350 g makaronu, suchego (np. penne)
20 g oleju
400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
20 g cukru
400 g krojonych pomidorów, z puszki
20 g koncentratu pomidorowego
woda, do gotowania makaronu
sól, do gotowania makaronu
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
2 krople kremu balsamicznego
3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE: miska, duży garnek, patelnia do smażenia

Przygotowanie:

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego i cebulę, rumienić Wysokie Temp.
3. Dodać pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego i cukier, rumienić Wysokie Temp.
4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny, gotować 12 min/100°C/obr. 0.5. W tym czasie na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe, aż będą lekko złociste, mieszając od czasu do czasu. Uprażone orzeszki odstawić do ostudzenia.
5. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Sos pomidorowy z fenkułem doprawić do smaku, przełożyć do miski z makaronem. Udekorować mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi i odłożonymi liśćmi kopru włoskiego.
6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

1. Na rozgrzanej patelni zrumień na oleju 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego oraz cebulę.

2. Następnie dodaj pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego oraz cukier.

3. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny duś wszystkie składniki na małym ogniu przez około 12 minut.

4. W tym samym czasie ugotuj makaron, a następnie go odcedź.

5. Przełóż makaron do miski, sos pomidorowy z fenkułem dopraw do smaku i przełóż go do miski z makaronem. Udekoruj mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi.

6. Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu

Zobacz inne przepisy:

5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Sok z mango, pomarańczy i truskawek
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Burgery z soczewicy i purée z bobu
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
5 przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków-Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

NOWOŚĆ – Włoski sposób na pozbycie się wiotkości skóry i rozstępów z wykorzystaniem mocy sześciu aminokwasów

Lato to czas, kiedy odsłaniamy więcej ciała. Niestety wiele z nas z roku na rok zauważa, że skórze ramion, ud…
CZYTAJ

Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy

Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości:…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu zakazania niebezpiecznych praktyk, w tym nieformalnego recyklingu akumulatorów…
CZYTAJ

Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa – konieczna czy niebezpieczna?

Wizyta u stomatologa podczas pandemii #koronawirus - konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w Polsce i na świecie #pandemia koronawirusa sprawiła, że…
CZYTAJ

Styl według Amal Clooney

Styl według Amal Clooney! Wśród światowych aktorek, piosenkarek i celebrytek niekwestionowaną ikona mody jest Amal Clooney. Wielka miłość George Clooney’a.…
CZYTAJ

Boom na zabiegi odmładzające, czyli medycyna estetyczna po pandemii

Ze względu na epidemię koronawirusa wiele branż zanotowało spadki przychodów, a część firm musiała wstrzymać swoje działania lub mocno ograniczyć…
CZYTAJ

Nie zwlekaj z wizytą u dentysty – pomimo pandemii!

Wiele problemów stomatologicznych wymaga natychmiastowej reakcji, a odkładanie leczenia w czasie może prowadzić do groźnych powikłań. Zamiast więc czekać na…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem przyrostu masy ciała spowodowanym niedożywieniem, może się zwiększyć…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób zakaźnych wątroby (typy A, B, C, D, E…
CZYTAJ

Mycie zębów dla opornych – czyli co każdy wiedzieć powinien

Choć od wynalezienia szczoteczki do zębów mija równo 250 lat to próchnica wciąż jest jedną z najpowszechniejszych chorób na kuli…
CZYTAJ

KRAYNA – kosmetyki w 100 % wegańskie!

Pomysł na stworzenie wyjątkowej marki kosmetyków, które będą w 100% roślinne i wegańskie zaczął kiełkować się w naszych głowach już…
CZYTAJ

Twoja nowonarodzona skóra czyli letnia biostymulacja – NOWOŚĆ

Lato to czas, w którym zwykle rezygnujemy z inwazyjnych zabiegów medycyny estetycznej na rzecz takich rozwiązań, które w naturalny sposób…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – jak radzić sobie z tym problemem?

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekła (trwająca co najmniej trzy miesiące) idiopatyczna…
CZYTAJ

690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD

Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na…
CZYTAJ