Dietetyczne trendy – po jakie produkty sięgamy dbając o zdrowie i figurę?



Trendy w dietetyce stale się zmieniają, ale nie da się ukryć, że wszystkie zmierzają w jednym kierunku – chcemy jeść zdrowiej, lepiej i świadomiej. Rok 2019 może pod tym względem napawać optymizmem – przedstawiamy najciekawsze ze zjawisk żywieniowych, zyskujących coraz większą popularność.

Peganizm

Łączy cechy diety paleo i weganizmu – jednych z najpopularniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat. Czerpie z obu to, co najlepsze – pegańskie posiłki opierają się w głównej mierze na produktach nieprzetworzonych, jak w diecie paleo, i na składnikach roślinnych, popularnych wśród wegan (w myśl peganizmu owoce i warzywa powinny stanowić 75 proc. dziennego jadłospisu).

Co ciekawe, peganie – podobnie jak weganie – nie jedzą produktów pochodzenia mlecznego, ale – w odróżnieniu od wegan – dopuszczają spożywanie m.in. jaj czy nieznacznych ilości mięsa. Taki kompromis pozwala na „przemycenie” większej ilości warzyw do potraw z mięsem, a jednocześnie napotykamy mniej żywieniowych barier. Wśród licznych zalet jedzenia pegańskiego eksperci wymieniają bogactwo diety w owoce i warzywa (najczęściej ekologiczne, lokalne, niezanieczyszczone pestycydami), zdrowe tłuszcze i niski indeks glikemiczny.

Warto podkreślić, że paleo, weganizm i peganizm nie są dietami rozumianymi jako skończony plan dietetyczny. Wszystkie mają na celu długotrwałą zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia.

Trend przekąszania

Do niedawna wciąż kojarzona z niezdrowymi opcjami przekąska zaczyna nabierać w naszej świadomości nowego znaczenia. Przekąszanie to już nie guilty pleasure w postaci cukierków, żelek czy chipsów, po które sięgamy, gdy dopadnie nas mały głód pomiędzy większymi posiłkami. W społeczeństwie rośnie wiedza na temat odżywiania, zdajemy sobie sprawę z tego, że regularnie podjadane niezdrowe przekąski mogą odbić się na naszej figurze oraz zdrowiu.

Zauważamy również inne minusy – garść słodyczy w żaden sposób nie zaspakaja naszego głodu. Puste, przesłodzone kalorie spełniają funkcję wyłącznie przyjemnościową, która trwa stosunkowo krótko. To dlatego poszukujemy lepszych, przekąskowych wyborów. Coraz częściej padają nim bakalie, czyli orzechy, nasiona i suszone owoce, które zawierają moc dobroczynnych wartości odżywczych, czyli witamin, minerałów czy makroskładników.

Regularne sięganie po zdrową, bakaliową przekąskę eliminuje problem niedoboru konkretnych pierwiastków w diecie, tym samym poprawiając nasze samopoczucie i… wyniki badań lekarskich!




Mindful eating

To dietetyczny rodzaj filozofii, która zakłada, że posiłek należy traktować jak rytuał i celebrować go z należytym mu szacunkiem. Przesada? Wręcz przeciwnie – to odpowiedź na szkodliwy nawyk jedzenia w pośpiechu. Często także – niestety – jedzenia byle czego. Filozofia świadomego żywienia opiera się jeszcze na kilku filarach – wsłuchiwaniu się w potrzeby własnego ciała i spożywaniu posiłków tylko wówczas, gdy organizm sygnalizuje głód oraz kończeniu posiłku, gdy czujemy się pełni, jedzeniu w towarzystwie w określonym miejscu i godzinie, skupieniu się tylko i wyłącznie na spożywanym posiłku, a także przywiązywaniu wagi do tego, skąd pochodzi żywność i jakie ma wartości odżywcze. Słowem – to jedno wielkie przeciwieństwo tak zwanego mindless eating – a więc jedzenia bezmyślnego, a co za tym idzie, szkodliwego.

Dieta samuraja

Na wstępie uspokajamy – dieta samuraja nie jest aż tak groźna, jak brzmi! Nie musisz stosować się do bezwzględnego kodeksu bushidō, wystarczy, że zachowasz dyscyplinę i wytrwałość w kwestii doboru produktów i ćwiczeń. Podobnie jak wcześniej wymieniona już dieta paleo, dieta samuraja w dużym stopniu opiera się na wybieraniu żywności nieprzetworzonej.

Stosujący się do niej muszą zrezygnować z alkoholu, przetworów na bazie nabiału, soków, napojów, produktów na bazie pszenicy. Nie może przy tym zabraknąć intensywnych ćwiczeń, które pomogą uniknąć ewentualnych nadwyżek energii, a co za tym idzie – odkładającej się tkanki tłuszczowej.

Więcej źródeł białka

Wobec wzrostu świadomości społeczeństwa w kwestii żywienia coraz częściej szukamy alternatyw dla dotychczasowych elementów naszych codziennych jadłospisów. Węglowodany to już nie tylko kasza, makaron, ziemniaki czy pieczywo, tłuszcze – oliwa czy masło, a białko – mięso, jaja i nabiał. O ile występuje już mnóstwo zamienników węglowodanowych czy tłuszczowych, o tyle cały czas poszukujemy więcej nowych źródeł białka – komosy ryżowej, tofu, soi, makaronów z fasoli lub ciecierzycy, a także zdrowych batonów proteinowych.

Białko jest trzonem i budulcem wszystkich tkanek, narządów, a nawet hormonów, enzymów czy przeciwciał. To białko reguluje przemianę materii i transportuje do organizmu składniki odżywcze. Uzupełnienie diety o ten makroskładnik stanowić mogą odżywki białkowe m.in. w postaci batonów proteinowych, np. BA! Protein od Bakalland. To doskonała opcja dla osób, które nie przepadają za mięsną dietą, ale styl ich żywienia dopuszcza stosowanie produktów mlecznych.

Dieta idealna?

Nie ma wątpliwości, że każda z wymienionych diet cieszy się gronem zarówno zwolenników, jak i przeciwników – podobnie, jak zawsze będzie trwał spór o to, której z nich najbliżej do „diety idealnej”. Trudno powiedzieć czy taka istnieje. Musiałaby przecież uwzględniać mnóstwo zmiennych i spełniać wymagania stosujących się do niej osób – przez zapotrzebowanie kaloryczne, po indywidualne uwarunkowanie genetyczne, nietolerancję określonych grup produktów, aż po preferencje smakowe i kulinarne gusta. Jak więc odnaleźć złoty środek, kiedy wydaje się, że nie istnieje?

To proste – wystarczy stopniowe wprowadzanie do swojej diety zdrowych nawyków przy jednoczesnej eliminacji potencjalnie szkodliwych, wysokoprzetworzonych produktów, a także zwiększanie świadomości żywieniowej na temat tego, co warto jeść, a czego bezwzględnie należy unikać. Taka wiedza stanowi nieocenioną wartość i może przynieść lepsze efekty niż niejedna dieta-cud.

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ

Stymulacja tkankowa to podstawa odzyskania młodego wyglądu. Co to są stymulatory tkankowe?

Zachowanie zdrowia i młodości na długo, to marzenie większości kobiet. Czas pędzi nieubłaganie i ma olbrzymi wpływ na samopoczucie i…
CZYTAJ

Rusza ogólnopolska kampania marki Gatta “Kobiecość to ja” zachęcająca do przełamywania społecznych stereotypów nt. kobiecości

#Polki nie są przekonane o swojej kobiecości. Jak wynika z badania, przeprowadzonego przez Instytut Badawczy SW Research na zlecenie marki…
CZYTAJ

Słońce, słona woda, upał, czyli czego nie lubią włosy

#Słońce, słona woda, #upał, czyli czego nie lubią #włosy. Włosy nie lubią słońca. Choć przed laty płowe refleksy na głowie…
CZYTAJ

Przygotuj swoje stopy na lato!

Coraz więcej ciepłych dni zwiastuje rozpoczęcie sezonu urlopowego. Kiedy zaczynamy planować wakacyjne wyjazdy, od razu myślimy też o tym, jak…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów do stresowania się obecnie nie brakuje. Nietrudno nabawić…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości Raka Prostaty. W Polsce choruje na niego co…
CZYTAJ

Porowatość włosów a ich pielęgnacja, czyli jak ujarzmić niesforne kosmyki?

Odpowiednia pielęgnacja włosów to wyzwanie. Na sklepowych pólkach można znaleźć wiele typów szamponów i odżywek, do włosów farbowanych, przetłuszczających się,…
CZYTAJ

Błyskawiczne lody na patyku z mascarpone, musem i malinami – naturalna słodycz w pięknej formie dla całej rodziny!

Macie ochotę na coś naturalnie pysznego? Może domowe lody malinowe z mascarpone? Warto spróbować, bo to błyskawiczna w przygotowaniu propozycja…
CZYTAJ

Kobieca i zmysłowa – taka jest najnowsza kolekcja MOHITO Dreamy Days

#Piasek, #morze i #słońce. Wprost wymarzone wakacje! Kobieca i zmysłowa – taka jest najnowsza kolekcja MOHITO Dreamy Days. Wyraziste barwy…
CZYTAJ

Wejdź do świata wspomnień z kolekcją REPLICA od Maison Margiela

Marka Maison Margiela od lat znana jest ze swoich oryginalnych i ponadczasowych kreacji. Takie są też zapachy z linii #REPLICA…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ

Podejmij wyzwanie razem z ASICS! Akcja charytatywna na rzecz zdrowia psychicznego

Globalne badania ASICS wskazują, że niewiele ponad 15 minut sportu wystarczy, aby…
CZYTAJ

Co trzecia Polka boi się menopauzy

Jak wynika z raportu przygotowane dla marki Jasnum, blisko 30% Polek odczuwa…
CZYTAJ