Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo



Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo. Wiecznie zabiegani pomiędzy pracą, dodatkowymi zajęciami, opieką nad dziećmi a znalezieniem chwili na relaks i przyjemności, skarżymy się na brak czasu. Pośpiech sprawia, że jemy szybko narzekając na jakość dań, które przecież sami przygotowaliśmy czy ilość wyrzucanego co tydzień jedzenia, które osłabia nasz budżet i ekologiczne podejście do zakupów. Z naszymi poradami nauczysz się gotować w stylu smart, czyli szybko, sprytnie, zdrowo i – przede wszystkim – przyjemnie! Bakalland podpowiada, jak to zrobić.

Kuchnia zero waste

Planując większe zakupy postaraj się przejrzeć produkty, które masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu będziesz miała jasność, jakich produktów brakuje Ci do wykonania potrawy. W trakcie tygodnia staraj się trzymać ustalonego wcześniej menu.

Jeżeli jednak z jakichś przyczyn Twoje planu będą musiały się zmienić, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z brokułów, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub ryby na parze.

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika.

Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza to produkty mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.




Dwie potrawy na jednym ogniu

Przygotowując obiad spróbuj zrobić dwie rzeczy za jednym zamachem. Dla przykładu, gotując w wodzie fasolkę szparagową możesz umieścić na garnku koszyczek do gotowania na parze, a na nim oczyszczone kawałki warzyw, ryby lub mięsa. Para uciekająca z garnka nie ulotni się na darmo – przy okazji przygotujesz drugą część obiadu!

Gotując na parze dodatkowo zachowasz cenne składniki odżywcze, które wygotowują się podczas klasycznej obróbki w dużej ilości wody. W taki sposób zaoszczędzisz jednocześnie czas i pieniądze, ponieważ wykorzystasz mniej gazu lub prądu. Spróbuj!

Dodawaj na zdrowie

Gotowe już danie możesz wzbogacić o dodatkowe cenne wartości odżywcze. Wystarczy, że posypiesz je bogatymi w składniki odżywcze bakaliami. Używając pestki dyni lub słonecznika dostarczysz sobie mocy fosforu, bardzo ważnego w procesie mineralizacji kości i zębów, dodatkowa łyżka sezamu zagwarantuje Ci dawkę magnezu, który zwalczy uczucie zmęczenia i znużenia, a garść orzechów np. włoskich podkręci Twój metabolizm energetyczny.

Nadadzą one także daniu dodatkowej faktury, przez co będzie ono jeszcze ciekawsze i smaczniejsze. Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia, np. od Bakalland, aby mieć pewność, że sięgasz po produkty wysokiej jakości.

Zmiany klimatu i degradacja środowiska zagrażają zdrowiu, życiu i przyszłości dzieci. Podpisz się pod apelem UNICEF Polska

Zdrowe i bezpieczne środowisko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dzieci. Niestety postępujące zmiany klimatu oraz degradacja środowiska sprawiają,…
CZYTAJ

Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie

Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To…
CZYTAJ

Największy sklep adidas w regionie we Wrocław Fashion Outlet!

We Wrocław Fashion Outlet otwarto największy w regionie Dolnego Śląska sklep marki adidas. Na powierzchni niemal 770 m² poza bogatą…
CZYTAJ

Dzielnica Wisła rozpoczyna kampanię re\Wisła

Nadwiślańskie bulwary i warszawskie plaże – ulubione miejsca spacerów, spotkań i wypoczynku. Startuje kampania edukacyjna re\Wisła, która zachęca do tworzenia…
CZYTAJ

Ukojenie rodem z afrykańskich stepów Aloes opatrunkiem dla podrażnionej skóry

Udane wakacje to te… pod słońcem! Bez względu na to, czy lato spędzamy nad morzem, czy wśród górskich szczytów, dobra…
CZYTAJ

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu? Odpowiada dr hab. n. med. Monika Machoy, ortodonta,…
CZYTAJ

Czy na wakacjach pamiętamy o ekonawykach?

Rozpoczęły się upragnione wakacje. W czasie wyjazdów urlopowych nie tylko odpoczywamy od tradycyjnych obowiązków zawodowych, ale również zmieniamy swój harmonogram…
CZYTAJ

Pożegnaj problemy skórne! Stań się najpiękniejszą wersją siebie!

Pożegnaj problemy skórne dzięki nowym serom od IT Cosmetics! Dzięki nim staniesz się najpiękniejszą wersją siebie. #Zmarszczki, #przebarwienia, rozszerzone pory,…
CZYTAJ

Łysienie. Męski problem, który nie zna wieku

Często przechodzi z ojca na syna. I nie zna litości. Choć jest związane z działaniem męskich hormonów, rzadko stanowi dla…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a śmiertelność w przypadku nowotworów mózgu wynosi 2300 przypadków…
CZYTAJ

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ