Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo



Smart cooking – gotuj szybko, sprytnie i zdrowo. Wiecznie zabiegani pomiędzy pracą, dodatkowymi zajęciami, opieką nad dziećmi a znalezieniem chwili na relaks i przyjemności, skarżymy się na brak czasu. Pośpiech sprawia, że jemy szybko narzekając na jakość dań, które przecież sami przygotowaliśmy czy ilość wyrzucanego co tydzień jedzenia, które osłabia nasz budżet i ekologiczne podejście do zakupów. Z naszymi poradami nauczysz się gotować w stylu smart, czyli szybko, sprytnie, zdrowo i – przede wszystkim – przyjemnie! Bakalland podpowiada, jak to zrobić.

Kuchnia zero waste

Planując większe zakupy postaraj się przejrzeć produkty, które masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu będziesz miała jasność, jakich produktów brakuje Ci do wykonania potrawy. W trakcie tygodnia staraj się trzymać ustalonego wcześniej menu.

Jeżeli jednak z jakichś przyczyn Twoje planu będą musiały się zmienić, staraj się przemycić produkt w innej potrawie. Np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z brokułów, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub ryby na parze.

Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio je przyrządzić. Z łupin wyszorowanych wcześniej ziemniaków możesz przyrządzić pieczone chipsy, skrapiając je oliwą oraz oprószając solą, a następnie wstawiając do piekarnika.

Jeżeli dobrze obierzesz korzeń brokułu, możesz go ugotować wraz z różyczkami – jest równie smaczny, a dzięki temu na Twoim talerzu znajdzie się większa porcja tego pysznego oraz zdrowego warzywa. Liście rzodkiewki również nie muszą lądować w koszu – dodając do nich orzechy pinii, parmezan, odrobinę oliwy i przyprawy, a następnie blendując, przygotujesz pyszne pesto, które będzie idealnie pasowało do makaronu. Korzystanie z resztek pobudza kreatywność!

Wbrew pozorom, sięganie po roślinne „odpady” może być źródłem wielu witamin i minerałów! Liście czy korzenie warzyw, które odruchowo odcinamy i wyrzucamy do kosza to produkty mogą smakować równie dobrze, jak samo warzywo. Aby dodatkowo wzbogacić danie z warzywnych resztek w wartości odżywcze, dodaj do niego podprażone na patelni pestki dyni czy słonecznika albo dowolne orzechy. Dorzucając do wytrawnego dania kilka dowolnych suszonych owoców, np. żurawinę lub Złote Owoce, nadasz mu niecodziennego smaku i aromatu. Przygotowując takie danie z pewnością zaskoczysz siebie i swoich bliskich.




Dwie potrawy na jednym ogniu

Przygotowując obiad spróbuj zrobić dwie rzeczy za jednym zamachem. Dla przykładu, gotując w wodzie fasolkę szparagową możesz umieścić na garnku koszyczek do gotowania na parze, a na nim oczyszczone kawałki warzyw, ryby lub mięsa. Para uciekająca z garnka nie ulotni się na darmo – przy okazji przygotujesz drugą część obiadu!

Gotując na parze dodatkowo zachowasz cenne składniki odżywcze, które wygotowują się podczas klasycznej obróbki w dużej ilości wody. W taki sposób zaoszczędzisz jednocześnie czas i pieniądze, ponieważ wykorzystasz mniej gazu lub prądu. Spróbuj!

Dodawaj na zdrowie

Gotowe już danie możesz wzbogacić o dodatkowe cenne wartości odżywcze. Wystarczy, że posypiesz je bogatymi w składniki odżywcze bakaliami. Używając pestki dyni lub słonecznika dostarczysz sobie mocy fosforu, bardzo ważnego w procesie mineralizacji kości i zębów, dodatkowa łyżka sezamu zagwarantuje Ci dawkę magnezu, który zwalczy uczucie zmęczenia i znużenia, a garść orzechów np. włoskich podkręci Twój metabolizm energetyczny.

Nadadzą one także daniu dodatkowej faktury, przez co będzie ono jeszcze ciekawsze i smaczniejsze. Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia, np. od Bakalland, aby mieć pewność, że sięgasz po produkty wysokiej jakości.

Rusza świąteczna akcja Domu Aniołów Stróżów

Odpowiedz na list. Podaruj dzieciom radość na święta! „Drogi Aniołku! Proszę Cię pod choinkę o taką lalkę, co płacze i…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Pumpkin Spice Latte – jesienny napój bogów

#Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Ponczo – miejska propozycja dla miłośniczek mody

Stylowe, ciepłe i bardzo praktyczne – #ponczo od Anataki, bo to o nim mowa, to okrycie, które w obecnym sezonie…
CZYTAJ

Maska, odżywka, olej, ampułka? Dowiedz się czym się różnią kosmetyki pielęgnujące do włosów i jak najlepiej dobrać te odpowiednie dla siebie

Większość pań marzy o tym, by ich pukle były mocne, zdrowe i lśniące. Niestety, niewiele z nich wie, jak dbać…
CZYTAJ

NAOKO, BLACK FRIDAY, BLACK WEEKEND, CYBER MONDAY

Już za chwilę, już za momencik rozpocznie się prawdziwe zakupowe szaleństwo - czyli Black Friday. Marka NAOKO postanowiła nie czekać…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w Polsce 3000 pacjentek. Regularne badania cytologiczne to jedyny…
CZYTAJ

Czy można spowolnić proces starzenia się skóry i zachować młody wygląd?

Wraz z upływem lat, skóra traci jędrność, naturalny blask i zdolność do szybkiej regeneracji. Dodatkowo, czynniki zewnętrzne jak wiatr, mróz…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Pieńska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 24 listopada, mieszkańcy Pieńska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Jak często podcinać włosy?

Włosy u każdego z nas rosną w tym samym tempie, jednak częstotoliwość ich podcinania powinna być różna. Dlaczego? Chodzi przede…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Pieńska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 24 listopada, mieszkańcy Pieńska będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ