Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową!



Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową! Sezon wiosenny to idealna pora, by popracować nieco nad swoją sylwetką. Choć solidna dawka codziennej gimnastyki i ruch na świeżym powietrzu z pewnością przysłużą się w osiągnięciu obranego celu, tak odpowiednio zbilansowana dieta będzie nieoceniona w budowaniu satysfakcjonującej masy mięśniowej. Wszak samo redukowanie tkanki tłuszczowej nie spowoduje, że nasze ciało będzie jędrne, sprężyste i wyrzeźbione.

Białko na celowniku

Wysiłek fizyczny i trening siłowy ukierunkowany na budowanie masy mięśniowej to podstawowe elementy, jeśli chcemy by nasza sylwetka nabrała pożądanych kształtów. Jednak nic nie zastąpi także świadomego odżywiania i zrównoważonej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze. Co zatem powinniśmy jeść, by w naturalny sposób zbudować mięśnie, odpowiedzialne za zdrowy wygląd – napięcie skóry i jędrne ciało?

Odpowiednio ułożona dieta zorientowana na budowę masy mięśniowej zakłada dodatni bilans kaloryczny – należy zatem zwiększyć ilość przyjmowanej energii wraz z pożywieniem. Jednak fakt, że będziemy jeść więcej, wcale nie jest rozwiązaniem. Kluczem do sukcesu jest jakość paliwa – szerokim łukiem omijaj tzw. śmieciowe jedzenie, które odwdzięczy się jedynie nagromadzeniem tkanki tłuszczowej. Skup się na makroskładnikach: białkach, węglowodanach i tłuszczach, przyjmowanych w odpowiednich proporcjach.

Wśród najczęściej polecanych źródeł białka przodują wysokiej jakości produkty mięsne. Powinny znaleźć się one w diecie osób pragnących zbudować czy zwiększyć masę mięśniową z uwagi na zawartość cennych aminokwasów i innych substancji odżywczych. W wołowinie znajdziemy anaboliczną kreatynę, nieocenioną przy budowaniu mięśni, szybszej regeneracji po treningach i poprawianiu wydolności.

Dodatkowy walor stanowi bogactwo żelaza i cynku, bardzo istotnych składników przy rozbudowie masy mięśniowej – mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger. Często niedoceniana bywa także wieprzowina, będąca źródłem wysokojakościowego białka (w 100 g mięsa znajduje się 15 – 20 g białka) oraz witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – dodaje ekspert.

Wśród innych wartościowych źródeł białka warto pamiętać o jajach, mleku i jego przetworach oraz rybach. Ważne, by proteiny dostarczać organizmowi równomiernie przez cały dzień, wówczas i ich synteza przebiegnie szybciej, niż w sytuacji, gdy całą dawkę przyjmiemy podczas jednego dania.




Proporcje – klucz do sukcesu

Pozostałe makroskładniki, węglowodany i tłuszcze, powinny stanowić w codziennym jadłospisie odpowiednio – 4-7 g na kg masy ciała oraz od 25 do 30 % naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Węglowodanów (kasz, pełnowartościowego pieczywa, płatków) nie obawiajmy się jeść na śniadanie, a także zaraz po aktywności fizycznej.

Ich spożycie prowadzi do zmian w wydzielaniu hormonów np. insuliny i kortyzolu, co z kolei może ułatwiać budowanie masy mięśniowej. Jeśli chodzi o tłuszcze (orzechy, awokado, ryby), których w diecie nastawionej na budowę masy także nie może zabraknąć, to spełniają one ważną funkcję w tworzeniu testosteronu – hormonu odpowiadającego za budowę mięśni. Dodatkowo pomagają one regenerować stawy, które podczas treningów są szczególnie narażone na kontuzje.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ