Eliksir zdrowia i urody – 5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki



Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka.

A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?

Intensywna, kwaśna nuta, przeplatająca się z delikatnie pojawiającą się na drugim planie goryczką, to zapowiedź nie tylko wielu udanych kulinarnych ekscesów. Kwaśny, intensywny smak to najlepszy dowód na to, że podobnie jak cytryna, aronia, jabłka czy dzika róża również nieduże, szkarłatne perełki są pełne cennych dla zdrowia składników.

 

W młodym ciele zdrowy duch

Wspominając o porzeczce czerwonej nie można przemilczeć przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C – 100 g owoców to około 40-45 mg witaminy, co stanowi blisko 60% dziennego zapotrzebowania. To właśnie dzięki niej porzeczkowe specjały zyskują wiele cech prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich należy wzrost odporności organizmu oraz neutralizowanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Z tego samego powodu porzeczki mogą przyczynić się do szybszej poprawy samopoczucia w czasie przeziębienia, w czym pomaga obecność witaminy P ułatwiającej wchłanianie witaminy C.

 

Sekret nieskazitelnej cery

Działając pozytywnie na organizm od wewnątrz czerwone porzeczki wywierają również duży wpływ na wygląd zewnętrzny. Zawarty w nich kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu może przyczynić się do wyrównania kolorytu skóry i ograniczyć ryzyko powstawania tzw. „pajączków”. Ponadto, miąższ z czerwonych porzeczek zmieszany z odrobiną glinki czerwonej zamieni się w naturalną maseczkę, która pozwoli uporać się z problemami typowymi dla cery trądzikowej.

Babeczki_z_porzeczkami_Fot_Dan_Cake porzeczki przepisy

Apetyt na lekkość

– Czerwone porzeczki od wieków słyną ze swego zbawiennego wpływu, jaki wywierają na układ trawienny. Dietetycy jednogłośnie rekomendują włączenie tych drobnych owoców do diety w momencie, gdy zaczyna doskwierać nam niestrawność, nadkwasota, a nawet brak apetytu. Właściwości te są pochodną dużej zawartości pektyn, czyli substancji obecnej w błonniku, która ulega rozpuszczeniu, a zatem jest dobrze wchłania przez organizm – mówi dietetyk Paulina Domagała.



Ciśnienie pod kontrolą

Kolejną korzyścią, wynikającą ze składu chemicznego czerwonych porzeczek, jest zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu. Obecne w nich potas oraz witamina PP pełnią bowiem bardzo ważną rolę zarówno w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi, jak również usuwaniu wspomnianych wolnych rodników, zapobiegając miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Tartaletki_Fot_Dan_Cake porzeczki choroby

Menu pod znakiem porzeczki

Smak i składniki odżywcze powodują, że czerwone porzeczki należą do grona owoców niezwykle uniwersalnych. Po pierwsze, mogą stać się elementem diety osób o wrażliwym układzie trawiennym. Po drugie – apetycznie dopełnią zarówno słodkie delicje, jak i specjały bardziej wytrawne.

W letnim sezonie absolutną koniecznością są babeczki i kruche ciasta wzbogacone dodatkiem świeżych owoców. – Umiejętnie dobierając dodatki możliwe jest stworzenie w zaskakująco krótkim czasie deserów imponujących tak w smaku, jak i pod kątem estetyki. Spody tortowe jasne zamienią się w perełkę cukiernictwa, jeśli przełożymy je bitą śmietaną i udekorujemy gałązkami czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich  mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake.

Aby owoce efektownie lśniły warto za pomocą pędzelka nanieść na nie odrobinę glazury, którą można wykonać w kilka sekund, rozcieńczając łyżeczkę ulubionego dżemu wodą. – Podstawą dla letniego śniadania w kontynentalnym stylu stać się mogą gofry z dodatkiem porzeczek, cukru pudru i polewy czekoladowej, które doskonale smakować będą z filiżanką czarnej kawy – dodaje ekspert.

Również fakt, że porzeczki są owocami sezonowymi, nie będzie przeszkodą dla wykorzystania ich jesienią i zimą, jeśli z wyprzedzeniem przygotujemy gęste sosy, dżemy i syropy. Mini tarteletki wypełnione pistacjowym kremem i polane sosem na bazie porzeczki będą eleganckim deserem o każdej porze roku.

ZOBACZ TAKŻE

Kolagenowe dopalacze. 3 sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

Z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu w skórze. To niestety nie internetowy fake news, ale mało optymistyczna rzeczywistość. Punktem kulminacyjnym…
CZYTAJ

Trzydziestolatka u ortodonty. Co warto wiedzie?

Aparat ortodontyczny po 30-tce? Nigdy nie jest za późno, żeby wyrównać zęby i usunąć wady. Najstarszy pacjent, u którego wykonano…
CZYTAJ

Myjesz twarz mydłem? Natychmiast przestań! Ale jeśli nie mydło, to co?

Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie…
CZYTAJ

Chcesz mieć udaną randkę? Umyj zęby!

W Walentynki miliony osób pójdą na randki. Dla części z nich będzie to pierwsza randka lub… randka w ciemno z…
CZYTAJ

Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka

Jak badać poziom cukru we krwi? Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne do sprawdzenia efektywności terapii cukrzycy.…
CZYTAJ

Skóra w starciu ze smogiem

O szkodliwości smogu mówi się najczęściej w kontekście problemów z oddychaniem. Niestety zła jakość powietrza wpływa destrukcyjnie nie tylko na…
CZYTAJ

Przywróć spojrzeniu młodość

Skóra wokół oczu to obszar, który starzeje się bardzo szybko, a przy tym niezwykle trudno go odmłodzić. Najlepszym rozwiązaniem, by…
CZYTAJ

Komórki pozyskane z zębów nadzieją dla milionów pacjentów?

Komórki macierzyste to niedojrzałe i niewyspecjalizowane komórki organizmu ludzkiego. Na całym świecie trwają badania w kierunku wykorzystania ich potencjału w…
CZYTAJ

Boli Cię język? To może być glossitis!

Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach…
CZYTAJ

Badania rentgenowskie w stomatologii – co warto wiedzieć?

Badania RTG to podstawa diagnostyki w stomatologii. Pozwalają zajrzeć tam, gdzie ludzkie oko nie sięga, a co za tym idzie…
CZYTAJ

Udane Walentynki? To proste!

Zabierz swoją ukochaną w egzotyczną podróż, obsyp płatkami wonnych kwiatów, podaruj jej "marokańskie złoto"... dzięki produktom marki NOVA Kosmetyki wszystko…
CZYTAJ

Jeśli nie próchnica, to co? 5 zaskakujących przyczyn bólu zęba

Nie ma nic gorszego niż ból zęba – tak twierdzi wielu z nas. Z drugiej strony, jest on tylko objawem,…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka

Jak badać poziom cukru we krwi? Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne…
CZYTAJ

Higiena i profilaktyka wzroku w dobie cyfryzacji

Zmysł wzroku pozwala nam na efektywne funkcjonowanie w otaczającej nas rzeczywistości. Każdego dnia nasze oczy…
CZYTAJ

Biotyna – witamina piękna i jej sekrety

Biotyna w postaci, którą znamy obecnie odkryta została na początku XX wieku w wyniku eksperymentów…
CZYTAJ

5 sposobów na zmęczone oczy – walcz z Cyfrowym Zmęczeniem Wzroku

Każdego dnia nasze oczy narażone są na działanie wielu szkodliwych czynników, które mogą prowadzić do…
CZYTAJ

Dyskopatia – obalamy mity!

Dyskopatia to bardzo szerokie pojęcie choroby krążka międzykręgowego. W potocznym użyciu nazywa się ją również…
CZYTAJ