Naturalny antybiotyk na wielkanocnym stole – dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta?



Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na  liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.

Wyrazisty smak

Chrzan swoim ostrym smakiem znakomicie podkreśla charakter wielu potraw. Ciężko więc wyobrazić sobie półmisek pysznych, wielkanocnych wędlin nieposmarowanych delikatnie chrzanem. Podobnie w przypadku ryby w galarecie i tradycyjnej białej kiełbasy – doprawione chrzanem smakują znacznie lepiej. Jeśli Wielkanoc, to niezastąpione są jaja w różnej postaci, także te ozdobione sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy idealnie będzie komponował się z sałatkami, które zyskują nie tylko na smaku, ale staną się również o wiele bardziej aromatyczne.  Ten bardzo wyrazisty dodatek uzupełni charakter wielu przekąsek i potraw. Jeśli jednak przeszkadza nam nadmierna ostrość chrzanu, możemy postawić na jego łagodniejszą wersję, na przykład w postaci sosu chrzanowego, przygotowanego na bazie majonezu z dodatkiem lubczyku – mówi Urszula Giża, ekspert z firmy Tarsmak. – Nadaje się zarówno do przystawek, jak i dań głównych, na przykład do pieczonego schabu  dodaje.



Chrzan na zdrowie

Święta to czas, kiedy przymykamy oko na kaloryczność potraw. Nie da się jednak ukryć, że ciężkostrawne dania wielkanocne mogą doskwierać naszym żołądkom. Tutaj z pomocom przychodzą dobroczynne właściwości chrzanu. Posiada on bowiem właściwości przyspieszające trawienie.

Pozytywnie działa też na wątrobę, chroni przed zaparciami i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Zawarty w nim olejek allilowy ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ludowa medycyna od wielu lat poleca spożywanie tej przyprawy. Zawartość witaminy C w lasce chrzanu jest większa niż w cytrynie, przez co chrzan jest użyteczny w zwalczaniu przeziębienia.

Chrzanić, ale z głową!

Należy jednak pamiętać, by w spożywaniu chrzanu zachować umiar – nadmierne porcje mogą uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego, a w najlepszym wypadku spowodować łzy i kręcenie w nosie po jego spożyciu. Jeśli jednak przyrządzamy go samodzielnie, pamiętajmy, że możemy sprawić, by był delikatniejszy – wystarczy polanie wrzątkiem, a utraci na ostrości.

Pamiętajmy, że nie powinniśmy go jednak gotować, gdyż pod wpływem temperatury wyzbywa się on swych cennych właściwości odżywczych. W ciągu roku częstszym dodatkiem do naszych potraw jest keczup, majonez i musztarda. W Święta Wielkiej Nocy warto jednak sięgnąć po staropolski, tradycyjny chrzan. Dzięki niemu potrawy staną się o wiele smaczniejsze, a rano obudzimy się bez bólu brzucha i poczucia ciężkości.

ZOBACZ TAKŻE

Owoc aniołów – PAPAJA – Poznaj sekret piękna australijskich kobiet!

Wybierz papaję! Od kilku lat papaja bije rekordy popularności! Jest soczysta, słodka i do tego ogromna – dlatego, można posilić…
CZYTAJ

Najlepsze kosmetyki po keratynowym prostowaniu

Która z nas nie chciałaby mieć pięknych, lśniących, prostych włosów, których nie trzeba układać? Teraz jest to możliwe, dzięki prostowaniu…
CZYTAJ

Najskuteczniejsze sposoby na pozbycie się tkanki tłuszczowej

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób dąży do osiągnięcia idealnej sylwetki. Jednak z badań wynika, że nadal 90% kobiet po…
CZYTAJ

Najskuteczniejsza metoda walki z cellulitem – zabiegi łączone

Gabinety medycyny estetycznej od dawna oferują różne metody na redukcję oraz pozbycie się cellulitu. Do tej pory jednak większość tego…
CZYTAJ

Twoja „druga skóra”, czyli tradycyjne maski w nowej odsłonie

Nie jesteś pewna, jaka forma pielęgnacji na wiosnę będzie idealna dla Twojej skóry? Postaw na maski w płacie nowej generacji,…
CZYTAJ

Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na…
CZYTAJ

Kumazu – jakość, która zachwyca!

Profesjonalna pielęgnacja włosów jeszcze nigdy nie była tak przyjemna - dzięki marce Kumazu możemy uzyskać zaskakujące efekty nie tylko w…
CZYTAJ

5 zasad pielęgnacji cery po 25 roku życia

Kiedy skóra zaczyna się starzeć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak większość badań wskazuje, że proces ten zaczyna…
CZYTAJ

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza…
CZYTAJ

3 sposoby na pozbycie się cellulitu i jędrną skórę

Intensywne zabiegi zastosujemy. Najlepsze efekty dają zabieg skojarzone, do których wykorzystujemy masaż drenujący, fale akustyczne i radiowe. Dawki dostosowujemy do…
CZYTAJ

NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI Składniki: - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki…
CZYTAJ

Jak styl życia wpływa na Twoje włosy?

Zastanawiasz się jaki wpływ na wygląd twoich włosów ma styl życia jaki prowadzisz? Okazuje się, że większy niż może Ci…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych.…
CZYTAJ

Osteoporoza jest kobietą

Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku…
CZYTAJ

Jakie masz stopy? Co można wyczytać z wyglądu stóp?

Stopy przez całe życie okrążają kulę ziemską średnio trzy razy. Noszą nas…
CZYTAJ

Eksperci: Leki nowej generacji skutecznie hamują rozwój raka nerki

Są znacznie skuteczniejsze od poprzednio stosowanych, wydłużają życie i dobrze sprawdzają się…
CZYTAJ