Zupa rybna



Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy miec, świeże ryby, swieże warzywa, troche chęci i naczynie czyli garnek…
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzac z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobic zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacac różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką…wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną
Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to byc filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodac 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wczesniej nie pokroilismy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobnic na mniejsze kawałki i ponownie wrzucic do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

modanaurode.pl - zupa jarzynowa na jesien

Prosto, szybko i smacznie a co najważniejsze ZDROWO, czyli zupa jarzynowa.

Jest to najlepsza zupa aby dostarczyc naszemu organizmowi porządną dawkę witamin. Do przyrządzenie zupy jarzynowej, potrzeba nam produktów które możemy praktycznie wszędzie dostac, które są naszym krajowym produktem. Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Natomiast nasza dieta powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy też błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego.

Podajemy składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki,
  • 1  brukiew, ,
  • 1 łodyga selera naciowego,drobno pokrojona
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i  czarny pieprz,
  • 5 dużych liści kapusty
  • 400 gramów  fasoli, wypłukanej i osuszonej,
  • bulion z kurczaka,moga byc kostki lub vegeta
  • 350 gramów makaronu np: rurki, swiderki według uznania,
  • posiekana natka pietruszki,.
modanaurode.pl - jarzyny zupa jarzynowa

1 kalafior , opcjonalnie zamiast makaronu możemy dodac 3 drobno pokrojone ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlej oliwę i wstaw na mały ogień. Następnie dodajemy cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Wywar gotujemy, do momentu aż cebula zmięknie. Nastepnie dodajemy  kapustę, fasolę oraz bulion. Doprowadamy do wrzenia, a następnie dodajemy makaron. Po dodaniu makaronu gotujemy na mniejszym ogniu około 20 minut, do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



modanaurode.pl - zupa z dyni

Idealna zupa rozgrzewająca na jesienn wieczory. Zupa z dyni.

Na samym poczatku musimy dokładnie umyc dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokośc 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ. Pózniej masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytryne musimy najpierw sparzyc goracą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobac miękki ugotowany miąższ z wnetrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawac z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też byc suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilośc według uznania

modanaurode.pl - zupa gulaszowa
modanaurode.pl - zupa gulaszowa

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nawijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami sa potrawy rozgrzewajace, jedna z takich potraw może byc własnie zupa gulaszowa. Jest to odealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odzywczych.

Aby zrobic przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrac do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrzadzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy az do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Nastepnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a nastepnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyc i pokroic w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodac przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, papryke tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodac kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

modanaurode.pl - zupa krem z marchwi

Błyskawiczna zupa, smaczna i zdrowa, czyli zupa krem z marchwi

Na poczatku w małym garnku roztopiamy masło.Później delikatnie podsmażamy marchew, cebulę i imbir.

Następnie dodajemy ziemniaki oraz bulion i  doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy wywar do osobnego naczynia. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy koperek i

wlewamy  tyle wywaru, aby zakryc warzywa. Po zmiksowaniu odlewamy nadmiar wywaru. Nastepnie zmiksowane warzywa przekładamy z powrotem do garnka. Na końcu doprawiamy według uznania solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min.. Możemy także dodac śmietanę.

Zupę krem z marchwi możemy podawac z grzankami własnego wyrobu lub też dodac grzanki już gotowe w postaci drobnych kawałków.

Produkty potrzebne do wykonania zupy krem z marchwi:

1/2 kilograma marchwi, 1 łyżka masła,  40 gramów posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 40 gramów  pokrojonych ziemniaków, 2szklanki bulionu warzywnego, 2,5 łyżki posiekanego koperku, 50 ml śmietany tortowej, sól i pieprz według uznania.

Zupa zbójnicka z papryką

modanaurode.pl - zbujnicka zupa z papryka

Sposób przyrządzenia zupy zbójnickiej z papryką:

Kroimy w kostkę mięso, nastepnie nacieramy mięso wyciśniętym czosnkiem. Po nasmarowaniu mięsa, podsmażamy je, po czym dodajemy dodajemy  posiekaną w kostkę paprykę, marchewkę, pora, pieczarki i cebulę. Dolewamy wodą  tak aby przykryć wszystkie produkty. Wywar musimy zagotowac a nastepnie gotowac przez około 20 minut.

Gdy wywar będzie powoli sie gotował, kroimy ziemniaki w drobne kostki i wrzucamy je po około 20 minutach do wywaru. Nastepnie sparzone już pomidory kroimy w jak najdrobniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki będą juz mięki dodajemy makaron. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem oraz według uznania innymi przyprawami.

Składniki:

300 dag mięsa z kurczaka, 4 ziamniaki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone, 3 marchewki, 2 cebule, por, około 200 dag pieczarek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, makaron (według uznania moga to byc muszelki, swiderki lub inne).

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ