Trójglicerydy normy oraz cholesterol i jego normy



Trójglicerydy normy i cholesterol normy. Sprawdz jakie są normy trójglicerydów i jakie są normy cholesterolu.

Trójglicerydy mogą przyczyniac się do powstawania zmian miażdzycowych oraz do powstania choroby wieńcowej. Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie.

Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna, nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Trójglicerydy  to występujący tłuszcz we krwi. Nasze ciało wykorzystuje ten tłuszcz jako energię potrzebną nam do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Duża ilośc ludzi cierpiących na problemy serca mają za wysoki poziom trójglicerydów.

Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim  cholesterolem HDL oraz wysokim cholesterolem LDL w dużym stopniuprzyśpiesza miażdżyce , nastepstwem miażdżycy są zawały serca oraz choroby serca.

Nadmiar trójglicerydów

Trójglicerydy, jak inne tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, tylko przemieszczają się we krwi w połączeniu z białkami które produkowane są przez naszą watrobę.Tworzą zwiazki lipoproteiny.

Podwyższoną ilośc trójglicerydów mają przeważnie osoby z nadwagą. Nadmiar trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób miażdżycowych i chorob serca a co za tym idzie i zawałów. Często występuje przy tego typu stanom cukrzyca typu 2. Rozwój miażdżycy występuje zwłaszcza gdy wysokiemu poziomowi trójglicerydów towarzyszy mała ilość cholesterolu HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Natomiast niebezpiecznym połączeniem jest wysoki poziom trójglicerydów  i cholesterolu całkowitego oraz złego.

modanaurode.pl  -  trojglicerydy jak utrzymac ich wlasciwa norme?

Jakie są przyczyny nadmiernej ilości trójglicerydów?

Powodem  nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie. Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna,nadmiar  tłuszczu i cukru w naszym organizmie.

Wpływ na taki stan rzeczy ma niezdrowym tryb życia. Nistety już od małego dziecka nabieramy złych nawyków żywieniowych i bardzo często przekazujemy je naszym pociechom.

Dostarczana do komórek energia, czyli trójglicerydy  muszą być zużyte. I bardzo często dochodzi do efektu błędnego koła. Mianowicie nie poruszamy się bo jesteśmy otyli i szybko się męczymy, a jesteśmy otyli  bo nie poruszamy się, więc jak sami widzicie jedno z drugim jest powiązane.

Co musimy zrobic by obniżyc poziom trójglicerydów oraz jak nie dopuścic do jego podwyższenia?

Napewno dbac o dietę, o to co jemy i w jakich ilościach. Czyli napewno, mniej kalorii a zarazem więcej ruchu. Musimy ogranicz ilość spożywanych węglowodanów prostych, takich jak :alkohol, również  wino i piwa, ponieważ podwyższają one poziom trójglicerydów.

Do naszego manu musimy wprowadzic większa ilośc spożywanych warzyw, owoców. Tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi. Konsumuj dużą ilośc ryb , ryby zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Najnowsze wyniki badań pokazują iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, które podjeły się regularnych ćwiczyń np. jazda na rowerze, jogging czy też długie spacery w znacznym stopniu poprawiły poziom lipidów, a nawet  ich wyniki są prawidłowe, nie odbiegające od norm.

Normy trójglicerydów

Badanie nazwane lipidogramem, obejmuje:

  • stężenie cholesterolu całkowitego,
  • stężenie cholesterolu HDL,
  • stężenie cholesterolu LDL,
  • stężenie trójglicerydów.

Cholesterol Całkowity norma:

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 200mg/dl (5.17 mmo/L)                     Wartośc prawidłowa

200 – 239 mg/dl (5.17-6.18 mmo/L)                Wartośc podwyższona

240 mg/dl  (6.21 mmo/L i powyżej)                 Wysokie ryzyko chorób serca

Bardzo ważnym jest oceniając poziom cholesterolu aby nie sugerowac się  tylko i wyłącznie całkowitą jego zawartością w naszej krwi. Musimy pamiętac aby zwrócic także uwage na  frakcję HDL, LDL i trójglicerydy, ponieważ to własnie trójglicerydy mówią nam o jakości tłuszczu.



Cholesterol HDL

Jest to tak zwany „dobry cholesterol”. Zadaniem tego cholesterolu jest odprowadzenie nadmiaru cholesterolu z organizmu do naszej wątroby gdzie ulega rozpadnięciu. Wyższy poziom cholesterolu HDL niż pożądany przyjmuje się za bardzo zdrowy, spełnia on barierę  ochronną i zabezpiecza przed chorobami serca. Tak samo przyjmując iz każdy  niższy poziom HDL od pożądanego zwiększa rzyzyko  występowania chorób wieńcowych

Norma Cholesterol HDL czyli dobry cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Mężczyźni – Poniżej 35 mg/dl          (0.9 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

Kobiety      – Poniżej 45 mg/dl          (1.2 mmo/L)                      Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej

60 mg/dl  (1.56 mmo/L i powyżej)                                              Norma uważana za bardzo zdrową

Cholesterol LDL tak zwany zły cholesterol

Uważany jest „złym cholesterolem” są to lipoproteiny, które przemieszczają się pomiędzy wątrobą a innymi organami i tkankami w naszym organizmie, dostarczając cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Dowiedziono iż cholesterol LDL jest powiązany z rożnego rodzaju chorobami serca, a gdy występuje w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia.

Norma Cholesterol LDL czyli zły cholesterol

Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:

Poniżej 100 mg/dl           (2.6 mmo/L)                                         Optymalny

100 – 129 mg/dl                (2.63.64 mmo/L)                                Powyżej optymalnego

130 – 159  mg/dl               (3.36 – 4.13 mmo/L)                          Graniczny                  

160 – 189  mg/dl               (4.14 – 4.90 mmo/L)                          Wysoki  

190  mg/dl                         (4.91 i powyżej mmo/L)                    Bardzo wysoki!   

Zobacz jakie o9bowiązują normy trójglicerydów:

Trójglicerydy normy:

Poniżej 150 mg/dl           (1.69 mmo/L)                                       Norma

150 – 199 mg/dl                (1.69 – 2.25 mmo/L)                            Graniczny

200 – 499 mg/dl                (2.26 – 5.63 mmo/L)                            Wysoki                 

500 i powyżej  mg/dl       (5.64 i powyżej mmo/L)                     Bardzo wysoki!   

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ