5 mitów dotyczących warzyw i owoców



Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym składnikiem naszej diety, na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji. Postanowiliśmy uporządkować wiedzę i obalić kilka żywieniowych mitów.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie przynajmniej 400 gramów owoców i warzyw. Jednak nie bez znaczenia jest to, w jakim będą zestawie oraz w jakiej formie. Mity dotyczące tych przekąsek mogą nas wprowadzać w błąd.

Mit 1. Kartofle tuczą

Ziemniaki są nie tylko niedoceniane, ale również niesłusznie przypisuje się im kaloryczność. Średniej wielkości warzywo to zaledwie 90 kalorii. Dopiero podsmażane lub polane sosem stają się tuczące. Kaloryczność kartofli zależy od ich przyrządzenia. Z kolei nie wszyscy wiedzą, że warzywa te są wartościowym składnikiem diety, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu oraz wapnia. Dlatego w naszym menu powinny znaleźć się przynajmniej raz w tygodniu. Dietetycy jednak zawracają uwagę, że nie bez znaczenia jest czas ich przechowywania. Im są „starsze” tym bardziej ubogie pod względem cennych dla organizmu wartości.




Mit 2. Zgrany duet

W sałatkach czy na kanapkach pomidor niemal zawsze pojawia się w towarzystwie ogórka. Ten smaczny tandem znają wszyscy smakosze kuchni greckiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak ta para to chyba jeden z największych odżywczych mitów. Okazuje się bowiem, że ogórek zabija całą witaminę C zawartą w czerwonym warzywie. Odpowiedzialny jest za to enzym o nazwie askorbinaza. Wystarczy już jedna łyżeczka soku z ogórka, aby usunąć witaminę C znajdującą się nawet w 3 litrach soku z pomidorów. Dlatego lepiej używać ogórków konserwowych lub kiszonych. Z kolei pomidory czasami warto zamienić na ich przetworzone odpowiedniki. Soki bądź koncentraty posiadają znaczne ilości likopenów, które usuwają wolne rodniki i chronią organizm przed licznymi chorobami.

Mit 3. C jak cytryna

Witamina C kojarzy nam się przede wszystkim z tym żółtym i kwaśnym owocem, podczas gdy jej największych ilości powinniśmy szukać zupełnie gdzie indziej. Ani cytryna, ani inne cytrusy nie są najbardziej bogate w witaminę C. Pod względem zawartości tego składnika bezkonkurencyjne są: czarna porzeczka oraz czerwona papryka. Dawka witaminy C, jaką posiadają jest nawet trzy krotnie większa.

Mit 4. Surowe kontra gotowane

Czy świeże zawsze oznacza lepsze? Okazuje się, że nie. Podczas gotowania marchwi i pomidorów uwalniają się karotenoidy oraz likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie. Konsumpcja dużej ilości surowych jarzyn przysparza naszemu żołądkowi problemów trawiennych. Dlatego takie warzywa jak kalafior, brokuły czy kapusta lepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej. Gotowanie jest zabiegiem niekorzystnym wyłącznie wtedy, kiedy trwa zbyt długo. Niesprzyjające jest również kilkukrotne podgrzewanie posiłków. Warzywa mogą wówczas tracić nawet 50-80 proc. swoich właściwości. Rozwiązaniem rekomendowanym przez dietetyków jest gotowanie na parze aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Mit 5. Jedz bez limitów

Z przykrością musimy obalić pogląd mówiący, iż owoce możemy jeść bez ograniczeń. Zawierają one cukry proste, zwane fruktozą, sprzyjające odkładaniu tłuszczu. Osobom, które liczą kalorie poleca się wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Są to: jabłka, pomarańcze, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie oraz żurawina. Z kolei „lekkie” warzywa, które można jeść w dużych ilościach to: brokuły, fasola, groch, cukinia, sałata, pomidor, szparagi, brukselka, ogórki, szpinak oraz papryka.

Kiedy nasze menu bogate jest w owoce i warzywa jesteśmy przekonani, że odżywiamy się prawidłowo. Tymczasem to wrażenie może być mylne. Nawet najzdrowsze produkty nieodpowiednio połączone i przyrządzone mogą stać się niemalże bezwartościowe. Dlatego warto znać zasady zdrowego odżywiania, ale również wiedzieć, które informacje nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.

ZOBACZ TAKŻE

W jaki sposób skutecznie porównywać lakiery do paznokci?

W jaki sposób skutecznie porównywać lakiery do paznokci? Wybór związany z lakierami do paznokci potrafi przyprawić o zawrót głowy. Mnogość…
CZYTAJ

Piękna mama – beauty poradnik medycyny estetycznej

Przeglądasz się w lustrze i zastanawiasz się, gdzie jest ta piękna dziewczyna sprzed ciąży? Czas po porodzie, to idealny moment…
CZYTAJ

„Matka Polka” – obalamy krzywdzące mity!

Każdy zna mit matki Polki: zaradna, wielozadaniowa kobieta, której niczego się nie boi, a wychowywanie dzieci to jej misja i…
CZYTAJ

Fitness na powietrzu – łyżworolki damskie są coraz modniejsze!

Aktywne kobiety, które zamiast ćwiczeń w domu czy zajęć na siłowni wybierają ruch na świeżym powietrzu coraz częściej decydują się…
CZYTAJ

Botoks: zastosowania, o których nie wiedziałaś

Botoks, zabieg nr 1. wśród gwiazd i najchętniej wybierana kuracja odmładzająca. Ciężko poddać ocenie źródło jego popularności, ale jednym z…
CZYTAJ

Botoks na lato

Botoks w medycynie estetycznej jest tematem, o którym powiedziano już niemalże wszystko. Zabiegi wykorzystujące działanie toksyny botulinowej są najstarsze, jeśli…
CZYTAJ

Zdrowe i czyste uszy? Postaw na profilaktykę!

O uszy trzeba dbać - o tym wiemy wszyscy. Niestety, kłopoty z uszami to bardzo częsty problem, który może dotyczyć…
CZYTAJ

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie. Zmęczenie, problemy ze snem i masą ciała, czy rozdrażnienie mogą świadczyć…
CZYTAJ

Recepta na sylwetkę gwiazd? Zabieg z wykorzystaniem Vela Shape II

Aktorki, piosenkarki, czy gwiazdy telewizji – wszystkie mają zgrabną, smukłą sylwetkę. Jednak sekretem ich figury jest nie tylko zdrowa dieta,…
CZYTAJ

Dyskretne sposoby na piękny uśmiech

Czy rezygnacja z kawy, czerwonego wina i słodyczy to jedyny sposób za zachowanie białych zębów? Czy wszyscy muszą wiedzieć o…
CZYTAJ

Pijesz wodę gazowaną? Uważaj na zęby!

Woda wymieniana jest jako ta zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów. Pod jednym warunkiem – powinna być niegazowana. Wersja z bąbelkami…
CZYTAJ

Piękna matka, piękna córka

Mama jest dla większości z nas pierwszym wzorem kobiecości, od niej uczymy się dbania o siebie i swoją urodę. Kiedy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Fitness na powietrzu – łyżworolki damskie są coraz modniejsze!

Aktywne kobiety, które zamiast ćwiczeń w domu czy zajęć na siłowni wybierają…
CZYTAJ

Zdrowe i czyste uszy? Postaw na profilaktykę!

O uszy trzeba dbać - o tym wiemy wszyscy. Niestety, kłopoty z…
CZYTAJ

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie. Zmęczenie, problemy ze…
CZYTAJ

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy.…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu…
CZYTAJ