5 mitów dotyczących warzyw i owoców



Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym składnikiem naszej diety, na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji. Postanowiliśmy uporządkować wiedzę i obalić kilka żywieniowych mitów.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie przynajmniej 400 gramów owoców i warzyw. Jednak nie bez znaczenia jest to, w jakim będą zestawie oraz w jakiej formie. Mity dotyczące tych przekąsek mogą nas wprowadzać w błąd.

Mit 1. Kartofle tuczą

Ziemniaki są nie tylko niedoceniane, ale również niesłusznie przypisuje się im kaloryczność. Średniej wielkości warzywo to zaledwie 90 kalorii. Dopiero podsmażane lub polane sosem stają się tuczące. Kaloryczność kartofli zależy od ich przyrządzenia. Z kolei nie wszyscy wiedzą, że warzywa te są wartościowym składnikiem diety, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu oraz wapnia. Dlatego w naszym menu powinny znaleźć się przynajmniej raz w tygodniu. Dietetycy jednak zawracają uwagę, że nie bez znaczenia jest czas ich przechowywania. Im są „starsze” tym bardziej ubogie pod względem cennych dla organizmu wartości.




Mit 2. Zgrany duet

W sałatkach czy na kanapkach pomidor niemal zawsze pojawia się w towarzystwie ogórka. Ten smaczny tandem znają wszyscy smakosze kuchni greckiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jednak ta para to chyba jeden z największych odżywczych mitów. Okazuje się bowiem, że ogórek zabija całą witaminę C zawartą w czerwonym warzywie. Odpowiedzialny jest za to enzym o nazwie askorbinaza. Wystarczy już jedna łyżeczka soku z ogórka, aby usunąć witaminę C znajdującą się nawet w 3 litrach soku z pomidorów. Dlatego lepiej używać ogórków konserwowych lub kiszonych. Z kolei pomidory czasami warto zamienić na ich przetworzone odpowiedniki. Soki bądź koncentraty posiadają znaczne ilości likopenów, które usuwają wolne rodniki i chronią organizm przed licznymi chorobami.

Mit 3. C jak cytryna

Witamina C kojarzy nam się przede wszystkim z tym żółtym i kwaśnym owocem, podczas gdy jej największych ilości powinniśmy szukać zupełnie gdzie indziej. Ani cytryna, ani inne cytrusy nie są najbardziej bogate w witaminę C. Pod względem zawartości tego składnika bezkonkurencyjne są: czarna porzeczka oraz czerwona papryka. Dawka witaminy C, jaką posiadają jest nawet trzy krotnie większa.

Mit 4. Surowe kontra gotowane

Czy świeże zawsze oznacza lepsze? Okazuje się, że nie. Podczas gotowania marchwi i pomidorów uwalniają się karotenoidy oraz likopen, które blokują rozwój komórek rakowych w organizmie. Konsumpcja dużej ilości surowych jarzyn przysparza naszemu żołądkowi problemów trawiennych. Dlatego takie warzywa jak kalafior, brokuły czy kapusta lepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej. Gotowanie jest zabiegiem niekorzystnym wyłącznie wtedy, kiedy trwa zbyt długo. Niesprzyjające jest również kilkukrotne podgrzewanie posiłków. Warzywa mogą wówczas tracić nawet 50-80 proc. swoich właściwości. Rozwiązaniem rekomendowanym przez dietetyków jest gotowanie na parze aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Mit 5. Jedz bez limitów

Z przykrością musimy obalić pogląd mówiący, iż owoce możemy jeść bez ograniczeń. Zawierają one cukry proste, zwane fruktozą, sprzyjające odkładaniu tłuszczu. Osobom, które liczą kalorie poleca się wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Są to: jabłka, pomarańcze, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie oraz żurawina. Z kolei „lekkie” warzywa, które można jeść w dużych ilościach to: brokuły, fasola, groch, cukinia, sałata, pomidor, szparagi, brukselka, ogórki, szpinak oraz papryka.

Kiedy nasze menu bogate jest w owoce i warzywa jesteśmy przekonani, że odżywiamy się prawidłowo. Tymczasem to wrażenie może być mylne. Nawet najzdrowsze produkty nieodpowiednio połączone i przyrządzone mogą stać się niemalże bezwartościowe. Dlatego warto znać zasady zdrowego odżywiania, ale również wiedzieć, które informacje nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.

ZOBACZ TAKŻE

Wpływ diety dziecka na rozwój zgryzu

Okazuje się, że zła dieta może mieć niekorzystny wpływ nie tylko na stan zdrowia zębów dziecka, ale również na rozwój…
CZYTAJ

Kolagen – siła Twojej skóry

Kolagen jest wszystkim dobrze znany ze względu na to, że odpowiada za jędrność, a więc i młodość skóry. Jego nazwa…
CZYTAJ

Rozstępy – tego o nich nie wiecie

Dlaczego na skórze pojawiają się rozstępy i czemu tak trudno się ich pozbyć? Dlaczego mają je także szczupłe kobiety i…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby dziecka?

Zdrowe i silne zęby u malucha wspierają również jego zdrowie ogólne. Jeśli lekceważymy tę kwestię, to od najmłodszych lat narażamy…
CZYTAJ

Premiera książki Karolina i Maciej Szaciłło pt. Zdrowa tarczyca

Hashimoto dotyka co trzecią kobietę na świecie. Jak rozpoznać, czy jesteś w grupie zagrożenia? Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom…
CZYTAJ

Galaxy make’up – makijaż nie z tej ziemi

Odkąd Pantone kolorem roku okrzyknął ultra violet – wibrujący i przykuwający wzrok fiolet, stał się on jednym z najgorętszych trendów…
CZYTAJ

Premiera na polskim rynku medycyny estetycznej – Sunekos 200 i 1200

Na polskim rynku medycyny estetycznej pojawiła się nowość – system regeneracji macierzy pozakomórkowej (ECM) stosowany w procesie biogenezy skóry Sunekos,…
CZYTAJ

Zmarszczki od smartfona? Uważaj na efekt tech neck!

Ciągłe wpatrywanie się w ekran smartfona ma zły wpływ nie tylko na zdrowie kręgosłupa, oczu czy jakość snu, ale również…
CZYTAJ

Aktywna zima – nie daj się przeziębieniu

Zimą szybko zapada zmrok, sypie śnieg, pada deszcz, mróz szczypie w uszy, taka pogoda nie zachęca do aktywności fizycznej, zwłaszcza…
CZYTAJ

Kiedy urolog pomoże kobiecie? Lekarz wyjaśnia [FAQ]

Myślisz, że do urologa chodzą tylko mężczyźni? Nic bardziej mylnego! Ten specjalista pomaga między innymi kobietom, które cierpią z powodu…
CZYTAJ

Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ SKŁADNIKI NA 12 SZTUK · 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych · 400 g…
CZYTAJ

Jak załagodzić atopowe zapalenie skóry?

Wszystkie osoby z AZS doskonale wiedzą, że pielęgnacja skóry atopowej nie należy do łatwych zadań. Istnieją jednak skuteczne sposoby na…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Premiera książki Karolina i Maciej Szaciłło pt. Zdrowa tarczyca

Hashimoto dotyka co trzecią kobietę na świecie. Jak rozpoznać, czy jesteś w grupie zagrożenia? Jaką…
CZYTAJ

Aktywna zima – nie daj się przeziębieniu

Zimą szybko zapada zmrok, sypie śnieg, pada deszcz, mróz szczypie w uszy, taka pogoda nie…
CZYTAJ

Kiedy urolog pomoże kobiecie? Lekarz wyjaśnia [FAQ]

Myślisz, że do urologa chodzą tylko mężczyźni? Nic bardziej mylnego! Ten specjalista pomaga między innymi…
CZYTAJ

Jak załagodzić atopowe zapalenie skóry?

Wszystkie osoby z AZS doskonale wiedzą, że pielęgnacja skóry atopowej nie należy do łatwych zadań.…
CZYTAJ

Niegroźnie wyglądający upadek? Uważaj na urazy ręki!

Najbardziej powszechne urazy ręki powstają, kiedy ratując się przed upadkiem opieramy cały ciężar ciała na…
CZYTAJ