Fast food na zdrowo – Pizza



Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czytamy składy produktów i zamieniamy typowe fast foody na wartościowe posiłki. Nie musimy jednak całkowicie eliminować z diety tak lubianych hamburgerów, hot dogów czy pizzy. Możemy przygotować je w domu ze składników, które nie tylko będą zdrowe, ale również niezwykle pyszne. Zobaczcie, jakie przepisy przygotowali dla was eksperci marki Sandra.

Zasada jest prosta – przygotowując ulubione danie powinniśmy zaopatrzyć się w produkty dobre jakościowo. Jeśli kochamy burgery zadbajmy o to, aby mięso było ze sprawdzonego źródła, a zamiast żółtego sera dodajmy kozi i plastry buraka. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że posiłek będzie pyszny i wartościowy. Poniżej znajdziecie nasze trzy propozycje, ale sami również możecie przygotować swoje wersje z wykorzystaniem ulubionych warzyw i owoców.

Pizza

Spód do pizzy wykonany z kalafiora z pewnością będzie zdrowszy niż ten na bazie mąki. Dodatkowo pamiętajmy, aby unikać grubej warstwy żółtego sera. Najlepiej zamiast niego użyć odrobiny parmezanu lub mozzarelli.

Składniki:

– Główka kalafiora
– 2 łyżki tartego parmezanu
– Jajko
– Łyżeczka harissy marki Sandra
– Ulubione zioła
– Sól, pieprz do smaku
– Tarta mozzarella
– Liście szpinaku
– Pomidorki koktajlowe




Przygotowanie:

Kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy z niego wodę przez gazę i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Łączymy go z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy harissą, ziołami, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto i formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie na spód pizzy kładziemy liście szpinaku, pokrojone pomidorki i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ