Co jeść w mroźne dni?



Jesień i zima to okres ograniczonej aktywności fizycznej. Czas spędzany na świeżym powietrzu zostaje zastąpiony długimi godzinami przed ekranem telewizora czy komputera.

Wychodząc z domu pamiętajmy, że sam ciepły ubiór nie zapewni nam zdrowia i dobrego samopoczucia.

W mroźne dni wracamy do domu przemarznięci do szpiku kości. Grube kurtki, czapki, rękawiczki i szaliki nie chronią przed przenikliwym zimnem. Niesprzyjająca aura zniechęca również do wysiłku fizycznego. Dla osób ze słabą motywacją jest to dostateczna wymówka, by pozostać w czterech ścianach. Trzeba jednak pamiętać, że regularne ćwiczenia pozytywnie wpływają na kondycję oraz odporność.

Częstej przyczyny chorób i przeziębień należy doszukiwać się w wychłodzeniu organizmu. Ciepła odzież lub zażywane zapobiegawczo witaminy nie wystarczą, aby zapewnić sobie zdrowie przez wszystkie chłodne miesiące. Równie istotna jest prawidłowa dieta, która w tym okresie powinna opierać się przede wszystkim na produktach o działaniu rozgrzewającym.



Zwracaj uwagę na temperaturę pokarmów

Produkty mają różne wartości energetyczne. Można je podzielić na: gorące, ciepłe, neutralne, chłodne oraz zimne. Pierwsze dwie grupy odpowiedzialne są za rozgrzanie organizmu oraz pomoc w trawieniu. To one sprawdzą się najlepiej w okresie jesienno–zimowym.

Nie strońmy więc od przypraw czy herbaty, najlepiej takiej z dodatkiem miodu, soku malinowego lub imbiru. Grupę neutralną stanowią natomiast zboża, które nie mają wpływu na temperaturę, są jednak głównym źródłem energii. Pokarmy z grup czwartej i piątej mają działanie wychładzające, dlatego latem chętnie sięgamy po jogurty, cytrusy oraz surowe owoce i warzywa.

Sięgaj po produkty rozgrzewające, a nie tuczące

Wychłodzony organizm spala więcej kalorii przekształcając je na energię niezbędną do ogrzania ciała. Stąd w okresie jesienno–zimowym przychodzi ochota na potrawy tłuste i słodkie. Zdrowym odpowiednikiem kalorycznych posiłków będą gotowane owoce czy warzywa.

Sprawdzi się tutaj kompot, ciepła sałatka oraz lekkie owocowe ciasto. Zimą jedną z najważniejszych jest witamina C. Aby uzupełnić jej niedobór, do swojej diety warto wprowadzić mrożonki. Podstawą każdej diety jest sycące śniadanie. Rozpocznij więc dzień od mleka z dodatkiem musli – bakalie wiodą prym w takiej mieszance. Dobrym pomysłem jest również wypicie szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny, pozwoli to na rozgrzanie organizmu oraz pobudzenie trawienia. Umiar należy natomiast zachować podczas spożywania słodyczy.

Mają one działanie ochładzające, a ich nadmiar sprzyja rozwojowi drobnoustrojów oraz infekcji. Puste kalorie można zastąpić zdrową przekąską: orzechami, suszonymi owocami lub pestkami słonecznika. Te pierwsze korzystnie wpływają na układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Owoce, także te suszone są doskonałym źródłem różnego rodzaju witamin. Nasiona słonecznika to natomiast niwelują poziom stresu, który zimą szczególnie daje się we znaki.

Tworząc codzienne menu należy zwrócić uwagę na porę roku, a co za tym idzie uwzględnić w nim sezonowe produkty. Choć jest to okres wzmożonych przeziębień, stosowanie się do kilku porad pozwoli zniwelować ryzyko choroby i pozwoli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem nawet w ponure dni.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ