Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese



Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra.

Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.

Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Większości osób danie to kojarzy się z potrawą przygotowywaną „na szybko”, w której jedynym warzywem jest pomidor. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe spaghetti con ragu alla bolognese zawiera także marchewkę oraz seler, a także różne rodzaje mięsa. Warto również wiedzieć, że z sosem bolońskim jest jak z naszym bigosem – im częściej odgrzewany, tym lepszy.

Składniki:

– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki marki Sandra
– 50 g selera
– 50 g cebuli
– 50 g marchewki
– 250 ml wina białego
– 40 ml mleka 3,2%
– Łyżka oliwy z oliwek
– Sól, pieprz




Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino.

Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko.

Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.

Zobacz także:

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla
Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ