Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese
Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra.
Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.
Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese
Większości osób danie to kojarzy się z potrawą przygotowywaną „na szybko”, w której jedynym warzywem jest pomidor. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe spaghetti con ragu alla bolognese zawiera także marchewkę oraz seler, a także różne rodzaje mięsa. Warto również wiedzieć, że z sosem bolońskim jest jak z naszym bigosem – im częściej odgrzewany, tym lepszy.
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki marki Sandra
– 50 g selera
– 50 g cebuli
– 50 g marchewki
– 250 ml wina białego
– 40 ml mleka 3,2%
– Łyżka oliwy z oliwek
– Sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino.
Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko.
Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.
Zobacz także:
Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla
Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry