Zdrowe zęby biorą się z diety! Sekret tkwi w witaminie K2



Zdrowe zęby biorą się z diety! Sekret tkwi w witaminie K2. Jak się okazuje witamina K2 nie tylko chroni przed osteoporozą kości, chorobami układu krążenia, ale też … próchnicą. Zapobiega kruszeniu się zębów i wzmacnia uzębienie. Możesz ją znaleźć w kiszonkach i fermentowanym nabiale lub suplementach diety.

Zdrowe zęby bez szczotkowania

Badania naukowe ADA (American Dental Association) przeprowadzone przez dra Westona A. Price’a w latach 20-tych i 30-tych udowodniły, że dieta znacząco wpływa na choroby sercowo-naczyniowe, osteoporozę, cukrzycę, a także próchnicę.

Price badał ludy prymitywne żyjące z dala od cywilizacji. Wyniki swoich obserwacji zebrał w książce „Odżywianie, a degeneracja fizyczna”. Wykazują one, że członkowie plemion nie mają żadnych problemów z zębami. Mało tego, są całkowicie zdrowi i pełni energii. Warto zauważyć, że w tradycyjnych plemionach nie praktykowano szczotkowania zębów, a mimo to ludność nie narzekała na choroby jamy ustnej.

Dlaczego? Ich dieta była oparta na mleku, jajach zwierząt karmionych trawą, mięsie i bakteriach natto. We wszystkich tych produktach występuje… witamina K2! Dzięki spożywaniu określonych pokarmów i dostarczeniu organizmowi tłuszczu, który jest potrzebny do rozpuszczania witamin m.in. D i K można uchronić się przed próchnicą.

Nowe podejście do stomatologii

Badania Price’a są punktem wyjścia do rozwoju stomatologii w kierunku wpływu witamin na ograniczenie ryzyka chorób zębów. Do tej pory medycyna zakładała, że próchnica powstaje, ponieważ (na ogół po zjedzeniu produktów bogatych w węglowodany) bakterie gromadzą się na powierzchni zęba w postaci płytki nazębnej. Ząb pod wpływem wysokiego spożycia cukru jest bardziej podatny na działanie bakterii, które wytwarzają kwas demineralizujący powierzchnię szkliwa i stan zapalny.

– Chcąc uniknąć próchnicy, skupiamy się na szczotkowaniu i nitkowaniu zębów oraz ograniczeniu słodyczy. Jak pokazują statystyki – nic się nie zmienia. Próchnica nadal jest poważnym problemem, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wprowadzenie do diety witaminy K2 może dać lepsze rezultaty – komentuje lek. med. lek. dent.  Adam Balczyński, specjalista chirurgii szczękowo-twarzowej w Scandinavian Clinic.

Nowy kierunek rozwoju stomatologii zakłada, że spożywane węglowodany wpływają nie tylko na ciało, ale też na układ hormonalny i podwzgórze. Ustalenie, jak dokładnie składniki odżywcze wpływają na organizm mogłoby pomóc w zapobieganiu próchnicy. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że skuteczne w walce z chorobami są przeciwutleniacze, jak np. zielona herbata. Podobnie może działać witamina K2.




Witamina K2 szansą na zdrowe zęby

Badania z użyciem witaminy K2 wykazały, że ślina pacjentów z próchnicą wypłukuje z zębów minerały (po zmieszaniu śliny z chorą zębiną minerały przenosiły się do śliny). Badanych pacjentów suplementowano przez pół roku witaminą K2. Udowodniono, że ślina w takim przypadku zachowuje się zupełnie inaczej. To ona przekazuje minerały do tkanki kostnej.

– Witamina K2 jest zaangażowana w proces zmian składu śliny, dzięki czemu jest istotnym czynnikiem w procesie mineralizacji, a nawet może stworzyć środowisko pro-mineralizacji. To jednak nie jedyne plusy witaminy K2. Dzięki niej wapń jest dostarczane do organizmu dokładnie tam, gdzie powinno (zęby, kości). Dlatego nazywa się ją nośnikiem wapnia – wyjaśnia Katarzyna Maresz, prezes Międzynarodowej Fundacji na Rzecz Promocji Zdrowia i Rozwoju Nauki, która specjalizuje się w tematyce witaminy K2.

Właściwe odżywianie wpływa na równowagę hormonalną i wzmacnia ochronę zębów przed próchnicą. Witaminę K2 można znaleźć w serach, jogurtach, kefirach, kiszonej kapuście, ogórkach kiszonych, wątróbce i japońskiej potrawie natto z fermentowanych ziaren soi. Niestety, procent wchłanialności witaminy K2 z pożywienia nie jest znany.

Do codziennej diety warto włączyć suplementację preparatami zawierającymi witaminę K2, najlepiej w połączeniu z witaminą D3. Warto tym bardziej, że witamina K2 zapobiega również chorobom układu krążenia i osteoporozie, a także przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ