Tłusty czwartek – przepis na serowe mini pączki
Serowe mini pączki Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– 30 g świeżych drożdży
– 500 ml Mleka Świeżego 3,2% od OSM Piątnica
– 500 g mąki pszennej
– 2 żółtka jaj
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 2 łyżki spirytusu
– 150 g Twarogu Wiejskiego półtłustego od OSM Piątnica
– olej rzepakowy do smażenia
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
3. Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!