Antocyjany – zbawienny wpływ na oczy oraz na całe ciało.



Stara prawda mówi, jesteś tym co jesz. Zamiast więcej zjadac kolejny batonik dla polepszenia nastroju spróbujmy zmienic naszą dietę tak, aby odzyskac radośc życia.

Zacznijmy od przywrócenia blasku naszym oczom – to one są zwierciadłem duszy.

Antocyjany na oczy

Dieta dla zdrowych oczu opiera się przede wszystkim na owocach i warzywach bogatych w antocyjany, naturalne barwniki. Ich zbawienny wpływ na oczy wynika z tego, że obniżają kruchośc naczyń włosowatych występujących w gałce ocznej.

Oczy są lepiej ukrwione i odżywione, co poprawia jakośc widzenia. Antocyjany stymulują także produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie o zmroku oraz hamują rozwój katarakty inaczej zacmy ( zobacz wszystko o zaćmie ).

Antocyjany na starzenie się:

Nie tylko oczy skorzystają z wprowadzenia do diety produktów bogatych w antocyjany. Ponieważ są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami i unieszkodliwiają wolne rodniki, które opóźniają proces starzenia.

Dlatego są częstym dodatkiem do kremów pielęgnacyjnych, ochraniając skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV i wpływając na jej prawidłowe ukrwienie. Antocyjany stymulują regenerację komórek, odżywiają i chronią naskórek. Kosmetyki z ich dodatkiem polecane SA osobom majacym skłonności do pękających naczynek.



Antocyjany dobre na wszystko:

Antocyjany działają pozytywnie na cały organizm pomagają przyswajając witaminę C, chronią przed jej utlenianiem się, antocyjany działają przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, przeciwnowotworowo, i przeciw wrzodom oraz obniżają ciśnienie. Antocyjany dzięki swoim właściwościom SA bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.

Źródła antocyjanów:

Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie, może to być aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina oraz największa skarbnica antocyjanów – borówka amerykańska. Poza sezonem warto pic soki wyprodukowane na bazie tych owoców.

modanaurode.pl antocyjany przepisy

Przepisy:

Krem z borówek:

Skladniki:

5 łyżek borówek

1 szklanka czerwonego wina

10 dag sukru

1 opakowanie galaretki wiśniowej

1/2 litra śmietany

5 dag posiekanych migdałów

Sposób przyrządzenia:

Borówki, czerwone wino, wodę i cukier razem musimy wymieszac, galaretkę rozpiuścic i dodac do przygotowanej masy, ubic śmietanę i dodac do gęstniejącego kremu, wsypac posiekane migdały i ostrożnie wymieszac. Następnie napełniamy kremem kilka pucharków i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia.

Surówka z czerwonej kapusty:

Składniki:

1/2 kg czerwonej kapusty

1 por

2 jabłka

Sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kapuste umyc, osuszyc, i poszatkowac, nastepnie białą częśc pora pokroic w plasterki, jabłko obrac ze skórki i zetrzec na tarce o dużych oczkach, połączyc wszystkie składniki, wymieszac z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawic do smaku solą i pieprzem i odstawic na około 30 minut.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ