Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać



Dieta kontra wiek – sprawdź jakie produkty wybierać, a czego lepiej unikać. Czy jadłospis dwudziestolatki można z powodzeniem wdrożyć w życie kobiety po trzydziestce? Jeśli taki pomysł kiedykolwiek pojawił się w Twojej głowie, czym prędzej pozbądź się złudzeń. Pora pogodzić się z faktem, że wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogliśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie są w stanie przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą. Zatem jeśli borykasz się z układaniem codziennego jadłospisu, poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem i przekonaj się, że wyglądać pięknie i czuć się młodo można w każdym wieku.

Menu dla trzydziestolatki

Przekroczyłaś 30. rok życia i zauważasz, że na Twoim brzuchu pojawiają się niepokojące wałeczki? To skutek wolniejszego tempa spalania kalorii i regeneracji organizmu, często spadku wydolności organizmu czy bardziej biernego trybu życia. Jak sobie z tym poradzić? Dostosuj swoje codzienne menu do zmian jakie zaszły w Twoim organizmie – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger, producenta „ślōnskich szpecyjałōw”.

– Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie – już 3 godziny sportu tygodniowo sprawią, że poczujesz znaczną różnicę. W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce (unikaj tych o wysokiej zawartości cukru, szczególnie gdy zamierzasz spożywać je wieczorem), ogranicz słodycze i produkty wysoko przetworzone. Postaw za to na chude mięso i sery, ryby oraz mleko i jego przetwory. Węglowodany dostarczaj z kolei w wyważonych dawkach – najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa czy brązowego ryżu – dodaje Monika Berger. 

Czterdzieści lat minęło

Czwarta dekada życia to u wielu z nas moment przełomowy i niestety niełatwy dla organizmu. Właśnie wówczas najbardziej zagraża nam proces tycia, co często związane jest ze zmianami hormonalnymi. Zbawienny staje się wówczas ruch, który pozytywnie wpływa na spowolnioną przemianę materii.

Jak wskazuje Monika Berger jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe. Właśnie ten składnik odżywczy powinien być przyjmowany z żywnością w takich ilościach jak miało to miejsce w poprzednich latach. Co zatem spożywać? Chude mięso, ryby i rośliny strączkowe, takie jak soja czy soczewica. W walce z zaburzeniami trawienia i gorszym funkcjonowaniem układu pokarmowego pomocne będą wszelkiego rodzaju łagodne przyprawy i wędliny – stwierdza ekspert.




Dieta dla seniora

Seniorzy to kolejna grupa, która kwestię swojego wyżywienia powinna traktować szczególnie poważnie. Nie sama metryka ma tu bowiem znaczenie. Przy komponowaniu codziennej diety osób starszych należy uwzględniać ich stan zdrowia, a także wszelkie choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że organizm seniorów potrzebuje mniej kalorii, niż ma to miejsce u osób aktywnych zawodowo.

Zmianie nie ulega natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dieta osób starszych powinna obowiązkowo dostarczać witamin: E, B2, B6, kwasu foliowego oraz wapnia. Należy stronić od ciężkostrawnych dań i postawić na spożywanie małych porcji jedzenia, co z pewnością pozytywnie wpłynie na ewentualne dolegliwości pokarmowe. Z produktów spożywczych wybierajmy m.in. szpinak, kasze, nabiał, chude mięso, czosnek i orzechy włoskie – dodaje ekspert.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ