Smakowe roladki twarogowe
Smakowe roladki twarogowe – Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
500 g Twarogu Wiejskiego np. od OSM Piątnica
sól do smaku
ulubione dodatki np.:
prażona cebulka
szczypiorek
koperek,
papryka słodka lub ostra
suszone lub świeże zioła
uprażone ziarna sezamu
orzeszki zmielone
Wykonanie:
Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Suchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi.
Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera.
Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki.
Smacznego!