Terapeutyczne właściwości koktajli



Terapeutyczne właściwości koktajli. Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w pobliskiej wiosce leczono wszelkie choroby i wzmacniano organizm spożywając owoce i warzywa w płynnej postaci. Brzmi jak znany wstęp do bajki?

Okazuje się, że terapeutyczne właściwości koktajli są znane od kilku stuleci i to wcale nie mit! Terapia z koktajli potrafi leczyć nawet przewlekłe choroby, dostarczając do naszego organizmu wiele minerałów. Skuteczność tej tezy potwierdzają lekarze i dietetycy.

Zmiksowane warzywa i owoce od lat uchodzą za niezawodne źródło wszelkich witamin, antyoksydantów, minerałów o wysokiej wartości odżywczej. Terapia z użyciem świeżo zblendowanych koktajli leczy nasz organizm między innymi na poziomie trzech układów: immunologicznym, hormonalnym oraz enzymatycznym.

Czy koktajl może być lekarstwem?

Brzmi jak absurd? Leczenie za pomocą odpowiednio dobranych warzyw i owoców w płynnej postaci to terapia, która wspomaga konwencjonalne leczenie. Pełnowartościowe składniki zawarte w owocach i warzywach, takie jak: białka, tłuszcze, świeże enzymy, witaminy, hormony, aminokwasy osłaniają nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi.

Koktajl z odpowiednio dobranych warzyw i owoców to bomba witaminowa, która przyjmowana systematycznie sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi idealnych warunków do regeneracji komórek.

Regularne przyjmowanie zmiksowanych owoców i warzyw pomaga naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu krwionośnego, jelit, wspomaga przemian materii (dzięki której utrzymujemy prawidłową wagę naszego ciała) i dba o funkcjonowanie jelit.

Czy przyjmujecie leki na poszczególne schorzenia czy choroby? Nawyk regularnego picia koktajli zastąpi pełne koszyki medykamentów w postaci leków czy proszków. Czas na farmaceutyczne porządki!

Dlaczego koktajl?

Z każdej strony słyszymy o konieczności przyjmowania znaczących porcji owoców i warzyw kilka razy dziennie. Nie oszukujmy się. Mało kto jest w stanie przyjąć zalecane porcje w ciągu dnia z powodu braku czasu!

Kolejnym argumentem przemawiającym za blendowanie składników jest wydłużony czas przyswajalności w przypadku przyjmowania surowych warzyw i owoców (nawet 3 godziny!). Koktajl warzywno-owocowy przygotowany z pomocą blendera (np. Vitamix – marki coraz bardziej popularnej w Polsce i lidera na rynku amerykańskim) oszczędzi czas, a organizm szybciej wchłonie niezbędne substancje odżywcze.

Dużo prościej jest naszemu organizmowi przyswoi warzywa i owoce w postaci gładkiej i kremowej konsystencji niż trawiąc kilogramy jabłek, bananów, marchwi w surowej postaci.




Witalne antidotum na choroby cywilizacyjne

Układ immunologiczny odpowiada za odporność naszego organizmu, z kolei układ hormonalny koordynuje działania różnych komórek w naszym organizmie. Nikogo nie powinien dziwić fakt wpływu koktajli na poszczególne układy.

Zblendowane warzywa i owoce są źródłem witalnym leczącym ówczesne choroby! Spójrzmy chociażby na prosty w przygotowaniu koktajl marchwiowy który poprawia nasz wzrok, obniża ryzyko zawałów i innych chorób serca. A dodając do niego jabłko?

Ten niepozorny owoc z naszego ogródka zawiera wiele związków z grupy polifenoli działających antynowotworowo. Wodne rodniki niszczą zdrowe komórki w naszym organizmie, przez które chorujemy na nowotwory czy szybciej się starzejemy – na te choroby cywilizacyjne najlepszym sposobem jest przyswajanie bogactwa owocowo-warzywnego.

W jakiej postaci? Najlepiej zblendowanej, bowiem wykorzystywany jest cały owoc i warzywo, których błony komórkowe mają najwięcej wartości odżywczych.

Koktajle mają właściwości terapeutyczne i wspomagają leczenie wszelkich schorzeń. Dostarczanie naszemu organizmowi tak dużej dawki owoców i warzyw w zblendowanej postaci to sposób na leczenie chorób przewlekłych, wzmocnienia układu odpornościowego, spowolnienia procesu starzenia się, poprawy kondycji włosów i skóry. Aż chciałoby się powiedzieć: dawno, dawno temu, wszelkie choroby cywilizacyjne skutecznie leczono za pomocą warzyw i owoców w płynnej postaci, a dzisiejsze zaawansowane urządzenia do blendowania pozwalają na spożycie tego, co najlepsze dla naszego organizmu.

Źródło: Vitamix

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ