Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi – idealne na świąteczny stół lub karnawałową przekąskę
Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową komkpozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.
Składniki:
7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
garść suszonych śliwek
garść owoców suszonej żurawiny
1 duża cebula czerwona lub biała
kilka włoskich orzechów
świeżo mielony pieprz
2 małe ziarenka ziela angielskiego
2 małe goździki
1 istek laurowy
200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Przygotowanie
– Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
– Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
– Posiekać orzechy
– Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
– Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
– Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny
Porada:
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Gotowe! Smacznego!