Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!



Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty! Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi mięso, ale również częściej niż współczesny człowiek żywili się… roślinami i warzywami. Im bardziej zielone i chrupiące, tym zdrowsze dla zębów! Oto kilka przykładów.

Jarmuż

Jeśli chcesz rzadziej odwiedzać dentystę, postaw na zielone warzywa liściaste w diecie np. jarmuż. To jedno z najbardziej hipsterskich warzyw to obok szpinaku znakomite roślinne źródło m.in. kwasu foliowego i wapnia. Dla przykładu, 100 g jarmużu zawiera 150 mg wapnia, czyli ok. 15% dziennej dawki.

Wapń, jak wiemy, jest kluczowym składnikiem dla zdrowych zębów i kości, zapobiega również osteoporozie, w której wzrasta tendencja do złamań kości czy osłabienia tkanki kostnej wokół zębów.  – To prawda, że niedobór wapnia może osłabić kości. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości wapnia w diecie, organizm będzie pobierał go z naszych kości. Odpowiednia podaż wapnia jest szczególnie ważna u dzieci, ponieważ ich struktury kostne dopiero się rozwijają – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie.

Dodatkową zaletą jarmużu jest wysoka zawartość błonnika i mała ilość kalorii, jest więc idealny nie tylko dla zębów, ale i talii. Włókna roślinne obecne w jarmużu oraz jego struktura sprawiają, że  działa on jak „naturalna” szczoteczka i oczyszcza zęby z resztek jedzenia zapobiegając odkładaniu się osadów. To zielone warzywo wykorzystaj w jesiennych zupach, koktajlach oraz sałatkach.

Herbata matcha

Japońska matcha to rodzaj zielonej herbaty, którą uzyskuje się poprzez sproszkowanie liści krzewów herbacianych i nazywana jest najzdrowszą herbatą na świecie. Powód? Poprawia koncentrację, detoksykuje ciało, pobudza metabolizm i utratę tkanki tłuszczowej oraz spowalnia proces starzenia. Ale to nie jedyne jej zalety. Matcha ma równie dobroczynne działanie dla zdrowia zębów i dziąseł.

W czym tkwi jej fenomen? Matcha jest niezwykle bogata w katechiny np. jej pochodną galusan epigallokatechiny (Epigallocatechin gallate, EGCG), który jest silnym antyoksydantem (100 razy silniejszym od witaminy C) o szerokich walorach zdrowotnych. Katechinom przypisuje się działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.

– W naszej jamie ustnej bytują miliony bakterii, które karmią się cukrem i skrobią powodując próchnicę. Zamieńmy więc słodkie soki czy napoje gazowane na te bogate w katechiny, które obniżają kwasowość w jamie ustnej, hamują rozwój złych bakterii, jednocześnie redukując ryzyko ubytków oraz chorób dziąseł – radzi ekspert.

Co więcej, japońscy naukowcy podają, że katechiny zawarte w zielonej herbacie zapewniają świeży oddech, czym przewyższają efekt żucia gumy czy natki pietruszki. Z badań opublikowanych w Journal of Nutritional Science and Vitaminology wynika, że zielona herbata redukuje ilość lotnych związków siarki w ustach, które są główną przyczyną halitozy.

Patrząc na intensywnie zielony kolor matchy obawiasz się przebarwień zębowych? Niepotrzebnie. Matcha nie przebarwia zębów tak jak kawa czy czarna herbata, a dzięki wysokiemu poziomowi chlorofilu oraz katechin zapewnia efekt odtruwający i przeciwdziała przebarwieniom zębowym.  Nasza rada: dziś zamiast ulubionego americano lub klasycznego latte, wypróbuj oryginalne i zdrowe matcha latte.

Natka pietruszki

Natka pietruszki nazywana jest „królową witaminy C”, to dlatego, że zawiera prawie 180 miligramów tej witaminy na 100 gramów. Już jedna garść świeżej natki (objętość 1-2 łyżek stołowych) pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C – ta z kolei jest niezbędna dla dobrej kondycji przyzębia. Wpływ ma na to jej rola w tworzeniu i regeneracji tkanki łącznej.

Niedobory witaminy C mogą doprowadzić do upośledzenia procesów produkcji kolagenu i zaburzeń  w obrębie tkanki łącznej, a w efekcie skutkować m.in. krwawieniem i stanami zapalnymi dziąseł, a nawet tzw. szkorbutem. Jako silny przeciwutleniacz, witamina C wspomaga również odporność i zapewnia lepszą regenerację wszelkich ran i owrzodzeń, również tych w jamie ustnej.




Szpinak

Szpinak doda mocy nie tylko Popeye’owi, ale również twoim zębom. To liściaste warzywo jest pełne witamin i minerałów, m.in. żelaza, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego. Kwas foliowy będzie szczególnie istotny w leczeniu chorób dziąseł u kobiet w ciąży, uczestniczy także w rozwoju wszystkich komórek ustrojowych organizmu,  reguluje ich wzrost i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto zapobiega uszkodzeniom DNA, które mogą prowadzić do nowotworów m.in. jamy ustnej.

Awokado

Awokado to coraz bardziej popularny owoc (nie warzywo!) na naszych stołach. Powód? Posiada wiele cennych walorów, Aztekowie nazywali je nawet „masłem Boga”. To kopalnia zdrowia również dla jamy ustnej. Po pierwsze dlatego, że awokado należy do produktów o niskiej kwasowości, co oznacza, że możemy je jeść bez strachu o kondycję naszych zębów.

– Produkty o wysokiej kwasowości, czyli takie o niskiej wartości pH, są groźne dla zdrowia zębów, ponieważ mogą przyczynić się do uszkodzenia szkliwa tzw. kwasowej erozji szkliwa, zwiększając ryzyko próchnicy. Osłabione kwasami z pożywienia szkliwo może być również podatne na inne dolegliwości, poczynając od nadwrażliwości zębów na nieestetycznych przebarwieniach kończąc – wyjaśnia stomatolog.

Awokado w przeciwieństwie do większości najpopularniejszych owoców posiada mało cukrów prostych niekorzystnych dla zębów, z kolei jego tłusty miąższ jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9) oraz posiada dobrą proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Kwasy omega-3 znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz wspierających odporność organizmu.

Przykładowo, jedno z badań wykazało, że u osoby je spożywające są mniej podatne na rozwój choroby dziąseł. Wniosek? Zamiast kolejnego kawałka pizzy czy batonika, chrup owoce i warzywa – dla zdrowia i dobrej kondycji zębów.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ