Świadome żywienie kluczem do sukcesu
Świadome żywienie kluczem do sukcesu. W przeciągu całego życia zjadamy około 70 ton pożywienia. Sposób w jaki jemy jest dużo ważniejszy niż to, co zjadamy. Świadome odżywianie nie tylko skutecznie walczy z nadwagą, dolegliwościami i objawami chorób, ale przede wszystkim usuwa ich przyczyny.
Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ludzkich, jakie wykonujemy każdego dnia. Wraz z pożywieniem dostarczamy do naszego organizmu białka, tłuszcze oraz węglowodany, które są przetwarzane na energię i wykorzystywane do ciągłego odbudowywania organizmu – tworzenia nowych komórek. Ten złożony proces biochemiczny wymaga obecności wielu witamin, związków mineralnych i enzymów, które powinny być naturalnie zawarte w pożywieniu. Niestety podczas produkcji, transportu i sposobu przechowywania żywności, witaminy, związki mineralne i enzymy są często niszczone.
Zdrowy tryb życia, w którego zakres wchodzi także świadome żywienie, warunkuje prawidłowy rozwój, a dalej funkcjonowanie organizmu, przeciwdziała m.in. chorobom naczyniowym mózgu, otyłości i cukrzycy, nadciśnieniu, a nawet niektórym nowotworom i osteoporozie. Co więcej, wpływa to także na hamowanie procesów starzenia oraz może likwidować problemy z zasypianiem.
Nieregularne posiłki, stres, natłok zajęć – to wszystko nie sprzyja przygotowywaniu zdrowych posiłków i sprawia, że w biegu sięgamy po przekąski, które nie zawsze są zdrowe. Coraz częściej spożywamy posiłki, wpatrując się w ekran telefonu czy komputera. Te „rozpraszacze” także działają na naszą niekorzyść.
Czym więcej bodźców zewnętrznych, tym mniejsza świadomość w trakcie posiłku. Kiedy nie skupiamy uwagi na jedzeniu, mamy skłonność do obżarstwa. Hormon sytości, który wpływa na mózg, zaczyna działać dopiero po 10 minutach, a organizm powinien mieć czas na spokojne przyswojenie pokarmu. Odczekanie, czy wolniejsze spożywanie to najprostsze sposoby, aby zjeść tyle, ile naprawdę potrzebujemy.
Wielu szuka „diety cud”, zapominając o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, takich jak regularne posiłki, picie odpowiednich ilości wody oraz ograniczanie cukru. Te niewielkie wyrzeczenia w połączeniu z wartościowymi produktami mogą się dla wielu okazać wprost zbawienne. Z badań wynika, że odpowiednia dieta to aż 70% sukcesu w drodze po zdrowy styl życia. Z tego względu rozpoczęliśmy współpracę z poradnią dietetyczną Jakuba Mauricza Be Well by Mauricz, a nasza siłownia została poszerzona o bar, gdzie serwujemy wyłącznie pełnowartościowe koktajle, soki i posiłki – komentuje Kornel Andrzejewski prezes zarządu sieci PRIME.
Kluczem do zdrowego odżywiania, a tym samym do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest świadomość związana z żywieniem. Im więcej wiemy, tym mamy większą potrzebę zadbania o swój organizm, czego skutkiem jest nie tylko korzystniejszy wygląd, ale i lepsze wyniki badań. Inwestując w siebie, warto skupić się więc na świadomym żywieniu.
Niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników odżywczych – takich jak białko, tłuszcze i węglowodany – uniemożliwiają prawidłową regenerację mięśni oraz odbudowę zasobów energetycznych w organizmie. Choroby dietozależne są przyczyną przynajmniej 80% śmierci oraz pogorszenia stanu zdrowia. Ucinając kalorie poniżej poziomu zapotrzebowania, eliminując kolejne produkty, dodatkowo zmniejszamy – i tak już niewystarczającą – ilość składników mineralnych i witamin.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być urozmaicona, a więc skomponowana z wielu grup produktów spożywczych. Zamiast skupiać się tylko na kaloriach, warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze oraz jakość produktów, które spożywamy. Musimy pamiętać również o funkcji układu pokarmowego, gdyż nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co organizm zrobił z żywnością. W toku ery chorób autoimmunologicznych jest to niezwykle ważne zagadnienie – dodaje Jakub Mauricz, czołowy dietetyk poradni Be Well by Mauricz.