Puszyste, wilgotne i pachnące muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną
Puszyste, wilgotne i pachnące muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Dla dorosłych i dzieci już po 12 mc. Bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremek, piec ok 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do dzieła!
2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem!
Wskazówka: ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin.