Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu



Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach. A szkoda – ich mięso zawiera wiele składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Przygotowane w odpowiedni sposób będą zdrową, lekką propozycją w letnim menu, która pozwoli nam wybrać się w egzotyczne miejsca świata bez wychodzenia z domu.

Owoce morza występują w wodach na całym świecie. Najbardziej popularne są w rejonie Morza Śródziemnego – stanowią one jeden z podstawowych składników diety mieszkańców tego regionu. Choć, co ciekawe, najwięcej owoców morza wyławia się z wód wokół Japonii, Karaibów oraz oceanów – Atlantyckiego i Spokojnego. W Bałtyku również spotkamy pewne gatunki krewetek, małży i krabów. Wszystkie z nich są jednak niewielkie z powodu niskiego zasolenia naszego morza, dlatego chcąc skosztować samodzielnie przygotowanych przysmaków, musimy sięgać najczęściej po te mrożone.

Nie tylko walory smakowe

Wśród najpopularniejszych owoców morza warte wyróżnienia są krewetki, homary, ostrygi, przegrzebki (zwane też małżami św. Jakuba) oraz mule (inaczej małże, omułki). Wszystkie są doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, fluoru, selenu i jodu.

Do przygotowania owoców morza nie potrzeba – wbrew pozorom –umiejętności szefa kuchni. Chcąc jednak zachować wszystkie wartości odżywcze, należy zwrócić uwagę na sposób i czas obróbki termicznej. Owoce morza to produkt, który nie wymaga długiego przygotowywania. Wystarczy około 5-8 minut, by były idealnie przyrządzone.

Smaki dookoła świata

Owoce morza można przygotowywać na wiele sposobów – gotować na parze, grillować i smażyć. Z kolei ostrygi najlepiej smakują na surowo. Jeśli jesteśmy na początku przygody z wprowadzeniem owoców morza do naszego menu, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów.

Ciekawym sposobem na połącznie owoców morza i ryb przygotowanych na parze, będzie np. gulasz z krewetek i łososia z dodatkiem cebuli, czosnku i papryczek chili. Zwolennicy domowego ravioli przyrządzić mogą je w nietuzinkowej odsłonie, bo z farszem na bazie krewetek. Ciasto na ravioli w całości przygotujemy w urządzeniu – składniki to jedynie mąka, jajka, sól i oliwa z oliwek.

Jeśli w naszych kulinarnych eksperymentach zechcemy pójść o krok dalej i spróbować czegoś mniej popularnego niż krewetki, postawmy na małże w mleku kokosowym i curry, podawane z dodatkiem bagietki. Będzie to lekka kolacja, idealna na gorące, letnie wieczory, a która z pewnością zaskoczy domowników.




MAŁŻE W MLEKU KOKOSOWYM I CURRY – SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Składniki:

800-1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
2 ząbki czosnku
20 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
20 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
1½ łyżeczki curry, mielonego
20 g oliwy z oliwek
400 g mleczka kokosowego
¾ łyżeczki soli
10 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na 4 cm kawałki, zmiażdżonej
1-2 bagietki, ok. 40 cm każda
10 g kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
1 limonka, pokrojona w ćwiartki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 W dolnej części przystawki Varoma ułożyć omułki, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i papryczki chili, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać curry i oliwę, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1.
3 Dodać mleczko kokosowe, sól i trawę cytrynową, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1.
4 Omułki przełożyć na półmisek (muszle, które są zamknięte należy wyrzucić), całość polać powstałym sosem.
5 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem bagietki, posypane kolendrą i skropione sokiem z limonki.

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ