Pierogi z twarogiem i jagodami
Pierogi z twarogiem i jagodami – Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na ciasto:
– mąka pszenna 500g
– olej rzepakowy 2 łyżki
– letnia woda 1 szklanka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
Składniki na farsz:
– Twaróg wiejski półtłusty BIO od OSM Piątnica 500g
– żółtko jajka 2szt.
– świeże jagody 1 szklanka
– cukier 3 łyżki
– śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki
Wykonanie:
Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi.
Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.
Smacznego!