Premiera 70 przepisów Moniki Mrozowskiej na zupy pełne mocy i smaku
Na czym polega moc zupy? Ile jej znajdziemy w zupie oraz czy moc i doskonały smak idą w parze? Monika Mrozowska w swojej najnowszej książce Zupy Moc udowadnia, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. Najnowsza książka to także 70 przepisów na zupy o mocy odchudzającej, uodparniającej, regenerującej i wielu innych.
Od teraz Twoje zupy będą nie tylko smacznym i sycącym posiłkiem – dzięki nim m.in. schłodzisz organizm latem, rozgrzejesz się w okresie jesienno-zimowym i wrócisz szybciej do zdrowia w czasie rekonwalescencji.
Pyszna premiera książki Zupy Moc już 25 kwietnia 2018 r.
Dzięki przepisom zawartym w książce Zupy Moc można wybrać się w podróż w czasie – do dzieciństwa oraz m.in. do aromatycznych Indii, pikantnej Tajlandii, rześkiej Grecji, sycących i pikantnych Węgier lub romantycznej Francji.
Monika Mrozowska nie tylko pomoże odnaleźć beztroskę wczesnej młodości we własnej kuchni. Wyposaży także w zupełnie nowe przepisy – wszystkie sprawdzone pod względem smaku i konsystencji, godne polskiego smakosza, dla którego zamiłowanie do zup jest niemalże jednym z symboli narodowych. Autorka podaje także propozycje na zmiany wzbogacające oryginalne przepisy, dzięki którym o wiele bardziej posłużą zdrowiu.
Czy wiecie, że Polacy zjadają najwięcej zup na świecie? W ciągu roku przeciętny obywatel naszego kraju spożywa… 103 litry zupy! Zapewne macie swoich „zupowych faworytów”, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować innych. Czy słyszeliście o zupie szczi albo o juszce? Czy mówi Wam coś nazwa salmorejo? Nie? W takim razie musicie sięgnąć do mojej książki, aby jeszcze bardziej poszerzyć zupowe menu. W końcu pierwsze miejsce na świecie do czegoś zobowiązuje! Monika Mrozowska
Początkiem dla większości zup jest wywar warzywny. Przepis na tę doskonałą bazę smakową znajduje się na samym początku książki. Za nim zaczyna się już karuzela smaków, kolorów i przepisów, a każdy z nich opisany jest mocą, którą ze sobą niesie. Norweska Blomkalsuppe to bardzo lekka zupa o właściwościach odchudzających i antyrakowych, a czas jej przygotowania nie przekracza 15 minut.
Gęsty dhal to tradycyjna zupa indyjska z soczewicy, która głęboko odżywia i wpływa na przyrost masy mięśniowej, dzięki dużej zawartości białka.
Minestra di farro jedna z moich ulubionych zup. I jedna z najprostszych. W oryginalnym włoskim przepisie ląduje w niej pszenica w całości, ja wolę dodać kaszę orkiszową. A wiecie, ze orkisz ma właściwości rozweselające? Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje nam sił i jeszcze poprawia nastrój…
Przepisy są wegetariańskie, ale przy wielu z nich znajdują się komentarze autorki ze wskazaniem możliwości dodania mięsa. I odwrotnie: dowiemy się, czym zastąpić mięso. Na przykład jak podsmażanym tofu zastąpić bekon, tradycyjnie dodawany do francuskiej zupy z soczewicy, by była lżejsza.
Książka zawiera także rewelacyjne propozycje na lato: chłodzące i nawilżające gazpacho klasyczne z surowymi warzywami i sycącym błonnikiem lub słoweńska zupa ziemniaczana, doskonała w wersji na zimno, jak i na ciepło. Kimchi, to zupa uważana za jedną z pięciu najzdrowszych zup na świecie – przepis na nią znajduje się także w książce Zupy Moc.
Wiele spośród przepisów ma właściwości niwelujące oznaki kaca, wzmacniające pamięć czy detoksykujące. Autorka obali pewne mity żywieniowe. Ciekawskim dostarczy wiedzy o wartościach odżywczych poszczególnych składników i ich połączeń, a czasem nawet historii – jak choćby fakt, że orkisz spożywany był przez gladiatorów, ze względu na zawarte w nim źródło siły.
Ta książka jest dla Ciebie, jeśli dania z dzieciństwa przywodzą w pamięci ulubione smaki lub marzysz o przepisach na doskonałe zupy z całego świata, które zawsze się udają.
Zupy Moc
Autor: Monika Mrozowska
Kategoria: kulinaria
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Premiera: 25 kwietnia 2018
Cena: 39,90 zł.
Książka dostępna stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl oraz w innych dobrych księgarniach.
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.