Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę



Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na kolejną modną, restrykcyjną dietę eliminacyjną. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, zgodnych z popularnym ostatnio trendem w odżywianiu, czyli clean eating, aby zacząć jeść zdrowo i czuć się lżej.

Uwzględnienie w menu trzech podstawowych zasad żywienia w duchu clean eating pozwoli naszemu organizmowi poczuć się lepiej i przygotować na sezon letni. Z odpowiednim sprzętem kuchennym i ciekawymi inspiracjami kulinarnymi wprowadzimy je w życie szybko i bezboleśnie.

Biały cukier na cenzurowanym

Pierwszym krokiem w „czystej diecie” jest eliminacja prostego, rafinowanego cukru, który w dużej mierze przyczynia się do problemów z cukrzycą, otyłością, czy złego stanu skóry. Jedzenie zgodne z zasadami clean eating nie oznacza jednak całkowitej rezygnacji ze słodyczy, a raczej stosowanie zdrowszych substancji słodzących, jak chociażby syrop z agawy.

Ciekawe inspiracje na przekąski słodzone właśnie syropem z agawy znajdziemy na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® , gdzie dostępna jest jedna z nowszych kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating”.

Znajdziemy w niej między innymi przepis na lodowy deser groszkowo-miętowy. Zielony groszek ma naturalnie słodki smak, wzmocniony dodatkowo syropem z agawy, a mięta dodaje orzeźwienia, którego będziemy potrzebować w słoneczne, wiosenne dni.

Mąka mące nierówna

Drugą zasadą jest ograniczenie białej mąki oraz jej przetworów i pochodnych. Zgodnie z zasadami clean eating powinniśmy zrezygnować z mąki pszennej na rzecz jej zdrowszych odpowiedników z orkiszu, gryki, kokosa, czy amarantusa. Z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® w kilka minut zmielimy ziarna i przygotujemy domową mąkę.

Wybrane dania, które zwykle kojarzymy z mąką możemy przygotować bez jej użycia. Świetnym przykładem jest dostępny w kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating” omlet z jarmużu, zawierający przeciwutleniacze, żelazo, wapń, witaminy K i C.

Więcej zielonego, mniej mięsa

Istotną zasadą clean eating jest maksymalne zwiększenie porcji warzyw i owoców w każdym posiłku. To właśnie one dostarczają organizmowi najwięcej zdrowych składników, minerałów oraz błonnika pokarmowego, o czym często zapominamy. Prawdziwą bombą witaminową będzie zapiekanka z soczewicy, przygotowana na bazie oleju kokosowego i mąki kasztanowej.

Przepis również pochodzi z kolekcji „Zdrowe odżywianie według zasad #cleaneating”. Zwiększając dzienną porcję warzyw w naszym menu, ograniczmy też spożywanie mięsa, szczególnie mocno przetworzonego, smażonego w wysokich temperaturach, sztucznie wędzonego.




LODOWY DESER GROSZKOWO-MIĘTOWY

SKŁADNIKI:

· 1 laska wanilii
· 500 g zielonego groszku, mrożonego
· 120 g syropu z agawy
· 1 białko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć miętę i groszek, dodać syrop z agawy, zmiksować 20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować kolejne 10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 15 s/obr. 8, przemieszać kopystką, zmiksować ponownie 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać białko, wymieszać 1 min/obr. 5, przemieszać delikatnie kopystką, wymieszać 30 s/obr. 6

3 Lodowy deser groszkowo-miętowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ