NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI
 
												SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI
Składniki:
– sałata lodowa                                              pół główki
– krewetki tygrysie, parzone                       250g
– pomidorki koktajlowe                               150 g
– sok z cytryny                                               1 łyżka
– płatki chilli                                                   1/4 łyżeczki
– olej rzepakowy tłoczony na zimno          3 łyżki
– natka pietruszki                                          3 gałązki
– woda                                                            50 ml
– cukier                                                           1 płaska łyżka
– czosnek                                                        1 ząbek
– sos rybny                                                     1 łyżka
– sok z limonki                                               1 łyżka
– sos sojowy jasny                                        2 łyżki
– papryczka chilli                                           ½ sztuki
– imbir                                                            1 cm korzenia
– sól                                                                 do smaku
– chleb tostowy pszenny np. Dan Cake    4 kromki
– parmezan                                                    30 g
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Tagi
 
				
				
			
		

















