Superfoods na codzień, czyli zdrowo podkręć swoje koktajle



Po wspaniałym sukcesie serii trzech książek Koktajle, dla zdrowia i urody Katarzyna Błażejewska-Stuhr postanowiła zaserwować przepisy na zdrowe koktajle z superfoods. Czyli produktów o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Superkoktajle to przede wszystkim zestaw smakowitych i najzdrowszych przepisów na koktajle, ale też źródło inspiracji do tworzenia własnych superkompozycji. Książka uświadamia, jak wiele produktów typu superfoods polskiego pochodzenia jest dostępnych dokoła nas, na co dzień. Czas zacząć z tej wiedzy korzystać dla własnego superzdrowia!

Superfoods nadal mocno kojarzą się z produktami egzotycznymi i trudno dostępnymi, takimi jak jagody goji, komosa ryżowa, spirulina lub chlorella. Są cenione, jako produkty o najwyższej zawartości antyoksydantów, błonnika, minerałów, właściwości przyspieszających metabolizm, oczyszczających i wielu innych wartości.

Tymczasem, niewielu zdaje sobie sprawę jak wiele składników zaliczających się do grupy superfoods jest wokół nas. W Superkoktajlach znajduje się lista produktów polskiego pochodzenia, które można bez problemu znaleźć w lokalnych sklepach.

Z Katarzyną Błażejewską-Stuhr może być tylko pysznie!

Osiągnięcie statusu bestsellerów dotychczas wydanych trzech książek o koktajlach dowodzi, że związek zdrowia i smakowitości jest czymś czego wszyscy poszukują. Myśląc o polskich superfoods, jako składnikach koktajli, łatwo można pominąć takie produkty jak jarmuż, burak, czy kapusta. Trudno wyobrazić sobie pyszny koktajl stworzony na bazie takich warzyw. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, po serii książek Koktajle przeszła na kolejny poziom zaawansowania.

Tworząc Superkoktajle, czyli kompozycje składników o największej ilości wartości odżywczych, utrzymała wysoko zawieszoną przez siebie poprzeczkę walorów smakowych. Nowe przepisy są superzdrowe i superpyszne. Superkoktajle Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to dbałość o zdrowie i dostarczanie prawdziwej feerii smaków swojemu podniebieniu.

Wśród superskładników owocowych koktajli, znajdziemy m.in. aronię, jagody, żurawinę, imbir, gruszkę, jeżyny a także warzywa. Bazą niektórych koktajli jest mleko roślinne. Autorka podaje rozwiązania jak niedużym nakładem pracy mieć mleko z orzechów laskowych, kokosowe lub żytnie zawsze pod ręką.

Superkoktajle są uporządkowane za pomocą dziesięciu rozdziałów, każdy dotyczy innej grupy składników bazowych koktajli. Przygoda zaczyna się od rozdziału Superjagody, poświęconego koktajlom z roślin jagodowych. Zaliczają się do nich: aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych.

Najważniejsze właściwości tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, minerałów i silne działanie przeciwutleniające. Wysokie spożycie roślin jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć i logiczne myślenie. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę grają nasiona i zboża. Czwarty i piąty rozdział podaje zbiory przepisów na bazie ziół i warzyw liściastych.

Ostrych wrażeń zmysłowych dostarczy rozdział szósty zatytułowany Supershot, czyli jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, miętę i wiele innych. Kolejne rozdziały składają się z przepisów na bazie kolorowych owoców i warzyw: superczerwonych, superpomarańczowych, superbiałych i superzielonych.




Nie zabraknie efektu zaskoczenia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, jako dietetyczka i doświadczona autorka książek ma do przekazania szereg ciekawostek dietetycznych. Każdy rozdział poprzedzony jest opisem najważniejszych właściwości składników bazowych, jakich dotyczy, każdy przepis wzbogacony kolejnymi ciekawostkami.

Można się z nich dowiedzieć, że spożywanie wiśni podnosi wydajność snu, czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, a papryczka chili na kilka godzin przyspiesza metabolizm o 25-30%.

Superkoktajle dla zdrowia i urody
Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr 
Kategoria: kulinaria
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Premiera: 11 kwietnia 2018
Cena: 39,90 zł.

Superkoktajle powstały z myślą o „upłynnieniu” cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata – mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Nigdy nie sądziłam, że bezalkoholowe koktajle mogą mnie tak zachwycić 😉
To zastrzyk energii na cały dzień! Brawo Kasia!

Patrycja Markowska


Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje.
W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ