Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia



Każde święta mają swój niepowtarzalny smak. Wielkanoc to bez wątpienia aromatyczny żurek, biała kiełbasa z ćwikłą, puszyste baby i kolorowe mazurki. Choć klasyka zawsze się sprawdza, warto poeksperymentować i za pomocą prostych dodatków nadać wielkanocnemu menu charakteru.

– Staram się, aby w mojej kuchni tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością – mówi Jakub Kuroń, znany szef kuchni, autor najnowszej kolekcji przepisów na Thermomix® „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”. Dziesięć autorskich przepisów zawartych w najnowszej kolekcji doskonale oddaje myśl, jaka przyświeca Jakubowi Kuroniowi w jego pracy. To właśnie ciekawe dodatki nadają tradycyjnym, wielkanocnym przepisom wyjątkowego, nowoczesnego charakteru.

Idealnym przykładem są jajka – symbol zmartwychwstania i nieodłączny element wielkanocnego menu. Zwykle podaje się je przekrojone na pół, udekorowane łyżką majonezu i obsypane młodym szczypiorkiem. Jajka ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzą się też w formie aksamitnej pasty – bazy do farszu. Elegancko podać je można faszerowane wędzonym łososiem z dodatkiem świeżego kopru.

– Dodatkami, które świetnie uzupełnią farsz do wielkanocnych jajek będą też zioła oraz ser z niebieską pleśnią np. Lazur lub Rokpol, które nadadzą faszerowanym jajom charakteru – mój Jakub Kuroń.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także białej kiełbasy. Ciekawym dodatkiem do niej będzie na pewno konfitura cebulowa z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku. – Gotując białą, surową kiełbasę warto pamiętać, by nakłuć ją w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. To sprawdzony sposób, by zapobiec pękaniu kiełbasy podczas gotowania – radzi autor kolekcji „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”.

Wśród kulinarnych inspiracji proponowanych przez Jakuba Kuronia w kolekcji znajdują się także przepisy na domowy barszcz biały, czy polędwiczki wieprzowe w sosie porowym i roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry, które z pewnością zaskoczą bliskich podczas wielkanocnego obiadu.




BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

· 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
· 20 g masła
· 1 płaska łyżeczka soli
· 100 g brązowego cukru
· 50-70 g octu balsamicznego
· ½ łyżeczki tymianku, suszonego
· 500 g wody
· 600 g białej kiełbasy, surowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać masło, dusić 5 min/120°C//obr. 1.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.

2 Dodać masło, dusić ok. 10 min.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ