Dieta na start, czyli co jeść przed i po treningu, żeby uzyskać wymarzoną sylwetkę?



Dieta czy trening? Decydując się na rozpoczęcie pracy nad doskonałą sylwetką, nie można wybrać tylko jednej z tych dwóch opcji. Najlepsze efekty ćwiczeń zaobserwujemy, łącząc wysiłek fizyczny z odpowiednio skomponowanym jadłospisem. Aby rezultat przerósł nasze oczekiwania, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na to co jemy przed treningiem, ale i zaraz po nim.

Aby osiągnąć sukces, należy przede wszystkim opracować właściwy plan działania. Tak samo rzecz się ma w przypadku rozpoczęcia treningów, stanowiących klucz do idealnej sylwetki. Kilka bardzo prostych zasad dotyczących żywienia pozwoli nam zmaksymalizować efekty ćwiczeń fizycznych oraz osiągnąć cel w znacznie krótszym czasie, niż moglibyśmy się tego spodziewać.

Po pierwsze – naładuj baterie

Ostatni posiłek poprzedzający trening powinniśmy zjeść nie później niż 2-3 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń. Najlepiej, aby składał się on z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co to oznacza?

– Menu poprzedzające trening powinno zawierać składniki, które po upływie 2-3 godzin od spożycia nie powodują dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu nasz organizm będzie otrzymywał regularną dawkę energii w czasie ćwiczeń, zamiast gwałtownego skoku zakończonego równie gwałtownym spadkiem. Szczegółowe tabele klasyfikujące produkty pod kątem IG bez trudu znajdziemy w internecie. Najlepiej bazować także na węglowodanach złożonych, które dostarczają energii na długi czas – wyjaśnia Paulina Domagała, dietetyk.

Idealnym i prostym posiłkiem może stać się na przykład jogurt z płatkami owsianymi, orzechami i owocami o niskim IG (malina, czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki). Wersją wytrawną dania przed wysiłkiem będzie z kolei kromka chleba wieloziarnistego lub miseczka kaszy pęczak z dodatkiem awokado.




Smak pełen dobrej energii

Czas spędzony na intensywnych ćwiczeniach nie oznacza, że wraz z zakończeniem treningu możemy sięgnąć po każdą rzecz, na jaką przyjdzie nam ochota. Aby nie zniweczyć trudu włożonego w pracę nad sylwetką istotne jest, by dostarczone „paliwo” było dobrej jakości. Tym razem IG powinien być znacznie wyższy – glukoza będzie mogła wtedy szybko uzupełnić braki spowodowane dużym wysiłkiem.

Podstawą jadłospisu po treningu powinny być białka, które stanowią główny budulec mięśni. Doskonałym posiłkiem staną się zatem produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu – jogurty, chude mleko, jajka, soja, ryby, chude mięso, fasola etc. Warto zwrócić uwagę na nowości pojawiające się w sklepach, których zasadniczym atutem jest także wysoka zawartość naturalnego białka.

– Osobom prowadzącym aktywny tryb życia polecamy naszą nowość – Skyr. Ten jogurt typu islandzkiego charakteryzuje się bardzo wysoką, bo aż 12-procentową zawartością białka. Ponadto nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu stanowi wartościowy element codziennej diety – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.

Piątnica znana jest przede wszystkim z Serka wiejskiego. Ten tradycyjny produkt również idealnie wpisuje się w oczekiwania osób ćwiczących – zawiera mało węglowodanów, a dużo potrzebnego do regeneracji i budowy mięśni białka.

Umiejętne komponowanie posiłków, towarzyszące planom treningowym, szybko zmieni się w nawyk. Dzięki praktykowaniu zasad dobrego żywienia, instynktownie będziemy wiedzieli czego nasz organizm najbardziej potrzebuje przed, a czego po treningu.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ